Friday, 5 December 2008

Bijbelse verhalen in vijfhonderd ton ijs

Bijbelse verhalen in vijfhonderd ton ijs

Zwolle is de nieuwe gastheer voor het zesde Nederlands IJssculpturenfestival. Een team van 40 internationale en Nederlandse ijskunstenaars gaat met behulp van 250.000 kilogram ijs en 250.000 kilogram sneeuw diverse scènes uit de Bijbel uitbeelden.

Momenteel snijden veertig kunstenaars vijfhonderdduizend kilo sneeuw en ijs met beitels, slijptollen en kettingzagen tot Bijbelse taferelen - bij een temperatuur van ongeveer vijftien graden onder het vriespunt.

De rondgang door de Bijbel begint bij een boog die de schepping uitbeeldt, en waar de aanblik van een naakte Adam en Eva plaatsvervangende kourillingen veroorzaakt. Het pad leidt naar twee giraffehoofden op een pallet - de bijbehorende nekken steken triomfantelijk uit een enorme ark van Noach.

Even verderop is een bouwer bezig een van de 'stenen' tafels met de tien geboden te schaven. Of die, net als in het Oude Testament, kapot op de grond komen te liggen? ,,Ik mag hopen van niet'', zegt de vrouw. ,,Ze moeten uitgehold worden, anders zijn ze te zwaar en vallen ze alsnog.'' De imposante, metershoge Mozes met nog lege handen kijkt streng toe. ,,Ik werd niet bang van het thema'', zegt Daniel Glover, de 33-jarige Amerikaanse artistiek leider van het project. ,,De grote verhalen uit de Bijbel kende ik wel, zoals volgens mij veel mensen ze kennen.''


Interpretatie
Hoe die verhalen vervolgens geïnterpreteerd moesten worden, was ,,uitdagend'', stelt Glover. ,,Ik vertelde wel aan de bouwers welk thema ze moesten uitwerken, maar ik zei niet precies hóe ze dat moesten doen. Er is ruimte voor eigen interpretatie.'' Voor sommige verhalen moest hij de Bijbel er nog wel op naslaan, zoals de teksten over de tien plagen in Egypte. De toegestane ruimte voor eigen interpretatie betekent volgens Glover overigens niet dat de bouwers onbeperkte artistieke vrijheid hebben.

,,De Bijbel is daar geen onderwerp voor'', zegt hij in de ruimte waar de bezoekers van het festival zich later kunnen warmen aan koffie en thee, maar waar nu de artiesten nog gezamelijk ontbijten en zich omkleden. ,,De meesten houden wel van zo'n concrete opdracht. Toch was het even lastig, toen twee artiesten aankwamen meteen zeer abstracte interpretatie van Jezus' geboorte en de kruisiging, en ik ze moest vertellen dat we een wat conservatievere lijn wilden volgen.''

Aquarium
Desondanks is er ruimte voor grappen en kwinkslagen, zoals een aquarium in de ark van Noach. In de uitbeelding van de doortocht door de Rode Zee, waarbij de bezoeker tussen twee hoge muren van ijs loopt, is er in de 'zee' van alles te zien - vissen, maar ook ,,allerlei troep, zoals het toen ook was'', aldus voorlichter Hoekstra.
En in de toren van Babel, die letterlijk tot het plafond reikt, is de spreuk ,,laat ons voor ons een stad bouwen, en een toren, welks opperste in den hemel zij'' uit Genesis in diverse talen uitgehouwen. Ook zijn de namen van alle medewerkers erin terug te vinden - volgens Glover een ,,grappige uitbeelding van het werk met een ploeg waarvan de mensen uit meer dan tien landen komen''.

IJs
Het ijs is halverwege november met koelvrachtwagens aangevoerd in blokken van twee meter lang, een meter breed en zeventig centimeter hoog, met een gewicht van vijftienhonderd kilo. Het duurde vier tot zes weken om een blok te maken, bij een temperatuur van dertig graden onder nul. Eenmaal in Zwolle is het ijs met vorkheftrucs opgestapeld tot de hoogte van de sculpturen.

Het is de bedoeling dat de tentoonstelling 'gelezen' wordt als een kinderbijbel, zegt Glover. Het zijn concrete, gedetailleerde uitbeeldingen, die echter verre blijven van discussies of een Bijbelverhaal al dan niet exact is gebeurd. ,,Iedereen, ouderen en jongeren, moet zich erin kunnen herkennen. Zij moeten beelden zien die aansluiten bij hoe zij zich die verhalen altijd al hebben voorgesteld.''

Nederlands IJssculpturenfestival, van 6 december tot en met 1 februari 2009 dagelijks te zien van 10.30 tot 21.00 uur, park De Wezenlanden, Zwolle. Warme kleding wordt aanbevolen: in de hal is de temperatuur acht graden onder nul.

Bron: Nederlands Dagblad

No comments:

Post a Comment