Friday 5 December 2008

Splitsing Amerikaanse Anglicanen

Conservatieve anglicanen in de Verenigde Staten hebben besloten hun eigen kerk te stichten. De afsplitsing, de Anglicaanse kerk in Noord-Amerika, is de grootste dreiging voor de Episcopaalse (anglicaanse) Kerk, sinds de verkiezing van de homoseksueel Gene Robinson tot bisschop van New Hampshire. De anglicanen in de wereld zijn diep verdeeld over de toelating van homoseksuelen tot het priester- en bisschopsambt.

De conservatieve anglicanen, die homoseksuele geestelijken afwijzen, hopen dat de wereldwijde anglicaanse gemeenschap instemt met hun plan een eigen kerkprovincie in de Verenigde Staten te vormen. De afgelopen jaren stelden leden van de Episcopaalse Kerk die de kerk wilden verlaten maar wel binnen de anglicaanse gemeenschap wilden blijven, zich onder het gezag van bisschoppen in Afrika en Latijns-Amerika die ook tegen homoseksuele geestelijken zijn. Als de conservatieve kerk als eigen kerkprovincie binnen de Verenigde Staten wordt erkend, hebben zij een alternatief.

Het is de bedoeling dat bisschop Robert Duncan van Pittsburgh (foto) de aartsbisschop en primaat van de Anglicaanse kerk in Noord-Amerika wordt. Zijn bisdom maakte zich in oktober los van de Episcopaalse Kerk. Hij maakte in een vraaggesprek een vergelijking met de Hervorming in de zestiende eeuw. "Wij maken een Hervorming door en in zo'n tijd zijn de dingen niet allemaal keurig geregeld en helder. In tijden van Hervorming duiken nieuwe structuren op", aldus Duncan.

De nieuwe kerk zegt 100.000 leden te hebben. De Episcopaalse Kerk heeft er 2,3 miljoen.

Bron: ANP

No comments:

Post a Comment