Friday 19 December 2008

Website moet preken De Ruiter verwijderen

De preken van voormalig predikant ds. Ton de Ruiter moeten van de website Preken die Spreken worden gehaald. Dat schrijft de vrijgemaakt-gereformeerde hoogleraar dr. Erik de Boer in kerkblad De Reformatie. De Ruiter vroeg vorige maand ontheffing uit het ambt, omdat hij niet langer in kon stemmen met de gereformeerde rechtvaardigingsleer. De kerken in de regio Alkmaar stemden daarin toe.

De Ruiters preken waren de afgelopen jaren volgens het Nederlands Dagblad bijzonder populair onder preeklezers. Uit een overzicht op Preken die Spreken blijkt verder dat hij, met 39 preken, 'hofleverancier' van de website is.

De Boer heeft gemengde gevoelens bij De Ruiters ontheffing. Hij vindt het knap dat De Ruiter zelf zijn functie heeft neergelegd. toch zegt hij dat Ton de Ruiter geradicaliseerd is. Hij zou zijn handtekening uitwissen door niet meer in te stemmen met gereformeerde belijdenissen. De Boer vindt de autoriteit van deze belijdenissen zodanig dat hij zelfs schrijft dat "De Ruiter niet langer als leraar van de kerk kan zijn." Dit is dan ook de reden dat preken van De Ruiter van de website moeten.

De uitspraak is volgens critici binnen de Gemeente opmerkelijk te noemen dat De Boer dit standpunt inneemt omdat de bediening van leraar in de Bijbel nergens in verband wordt gelegd met Gereformeerde Belijdenissen.

Bron: Nederlands Dagblad

No comments:

Post a Comment