Thursday 8 January 2009

In 't Veld: 'Paus zet aan tot haat'

Europarlementariër Sophie in ’t Veld (D66) vindt dat paus Benedictus XVI met zijn veroordeling van homoseksueel gedrag aanzet tot haat en 'misschien ook wel tot geweld'. Het moet volgens haar daarom worden overwogen om het Vaticaanse staatshoofd voor de rechter te slepen. Dat zei de politicus vanochtend in het KRO-programma Goedemorgen Nederland.

In ’t Veld verkeert in de veronderstelling dat de paus zich onlangs op extreme wijze negatief heeft uitgelaten over homoseksuelen en transseksuelen. Zij doelt daarbij op een kerstspeech die Benedictus op 22 december hield voor de Romeinse Curie. Feit is dat hij de term homoseksueel of transseksueel toen niet in de mond heeft genomen.

Paus Benedictus XVI zei dat Gods seksuele scheppingsorde evenzeer beschermd moet worden als bijvoorbeeld de regenwouden. De interpretatie van D66 luidt: wie homo- of transseksueel is, is even erg als een vernietiger van regenwouden.

In 't Veld: "De woordkeuze die ze gebruiken vind ik heel extreem. Sommige mensen zouden daaruit begrijpen dat geweld tegen homoseksuelen en transseksuelen gerechtvaardigd is. Er moet door de Europese Commissie publiekelijk afstand genomen van deze uitspraken. Misschien moet de paus wel voor de rechter gesleept worden." De Europarlementariër heeft dit in een brief aan José Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, geschreven. Volgens In 't Veld is Barroso verplicht om te reageren.

Tegen een vernietiger van het regenwoud mag men volgens ons ook geen geweld gebruiken. Men moet er wel tegen reageren, maar op een vredelievende manier.
Of men tegen homos moet reageren is een heel andere zaak. Sommigen willen op een vreemde wijze aan de wereld kennis geven van hun geaardheid, maar daar tegenover staan ook vele anderen die als jan modaal een gewoon leven willen leiden.
Dat men tegen de gay parade of de onlangs in Nederland gebrachte gay kerststal reageert vanuit levensovertuiging reageert is eerder normaal maar hoeft geen discriminatie in te houden. ALsook hoeft het geen oproep tot geweld te zijn. In 't Veld haar interpretatie lijkt ons dus overdreven.

De uitzending van Goedemorgen Nederland
  Bekijk

No comments:

Post a Comment