Wednesday 4 February 2009

Nieuwe Ranglijst Christenvervolging

De vervolging van christenen met een moslimachtergrond is in 2008 drastisch gestegen.  Dat maakte Open Doors, een organisatie die zich wereldwijd inzet voor vervolgde christenen, dinsdag bekend.


Open Doors stelt jaarlijks de Ranglijst Christenvervolging samen, met daarop vijftig landen waar christenen onderdrukt worden. Het communistische Noord-Korea staat al zeven jaar op nummer 1, maar de plaatsen 2 tot en met 7 worden ingenomen door landen waar tot het christendom bekeerde moslims hun leven niet zeker zijn.

Moslimwereld
"Christenen met een moslimachtergrond vormen een kwetsbare groep in de Moslimwereld. Een moslim die de islam vaarwel zegt, beledigt zijn familie, zijn land en zijn geloof", zegt Open Doors-directeur Tjalling Schotanus.

Zo mogen in Saoedi-Arabië (nummer 2) alleen moslims hun geloof in het openbaar uitoefenen. In Iran (nummer 3) zijn veel christenen met een moslimachtergrond achter tralies gezet en gemarteld. Bovendien wil het land een wet invoeren die rechters verplicht de doodstraf op te leggen aan afvallige moslims. Afghanistan is de meest opvallende stijger in de Ranglijst, van plaats 7 naar plaats 4. Volgens Open Doors is dat voornamelijk te wijten aan de toenemende druk van de Taliban en andere moslimextremisten in het land.

Andere landen die in 2008 fors stegen, zijn Irak, Eritrea en India. In India vond afgelopen zomer een geweldsuitbarsting plaats, toen nationalistische hindoes christenen verantwoordelijk stelden voor de dood op een van hun leiders. In Eritrea worden bijna 3.000 christenen vastgehouden in kerkers, containers en militaire gevangenkampen.

No comments:

Post a Comment