Sunday 14 December 2008

Groot Nieuws Radio stopt er mee

GrootNieuwsRadio, het christelijke radiostation, dat sinds een jaar uitzendt op de middengolffrequentie 1008 AM, ziet zich door financiële problemen genoodzaakt te stoppen. Vrijdagmiddag om 12.00 uur hield het station op met het uitzenden van gepresenteerde programma's en een tijdje zal er nog enkele dagen non-stop muziek worden uitgezonden tot het helemaal stil wordt op 1008 AM.

GrootNieuwsRadio directeur Evert ten Ham beschrijft het als "een beslissing die ongelooflijk veel pijn doet. Juist nu het aantal reacties op de uitzendingen sterk toeneemt, het aantal donateurs nog steeds groeit en de reclame-inkomsten beginnen te stijgen, moet de stekker eruit". Het is echter een beslissing die onvermijdelijk blijkt omdat het exploitatietekort te sterk is opgelopen. Het station kan daardoor niet meer aan zijn financiële verplichtingen voldoen.

De exploitatie van GrootNieuwsRadio kost op jaarbasis ruim één miljoen euro. De verwachting was dat door financiële steun van bedrijven, instellingen en particulieren en inkomsten uit commercials de zender op termijn zou kunnen gaan werken met een sluitende begroting. Ondanks de recente groei in aantallen donateurs en commercials, zijn de inkomsten sterk achtergebleven bij de verwachtingen, waardoor de zender moet ophouden met haar uitzendingen. Fondsen om de groei nog verder te kunnen ondersteunen zijn er helaas niet meer.

De exploitatiekosten zijn tot dusver volledig gedragen door Floor de Groot, directeur van De Groot Beheer, een bedrijf dat eigenaar is van enkele drukkerijen. Die onderneming is gezond en dat wil De Groot graag zo houden. Het was voor hem niet meer verantwoord om alleen de kosten van de zender te blijven dragen. De beslissing om te moeten stoppen is ook voor hem bijzonder pijnlijk. Van meet af aan deelde hij de visie van Evert ten Ham, "dat er in Nederland behoefte is aan een radiozender die zich in al haar programma’s duidelijk baseert op het evangelie van Jezus Christus en zich richt op christenen van alle gezindten."

"Die behoefte is in het afgelopen jaar ook duidelijk gebleken, getuige de vele hartverwarmende reacties van luisteraars die laten weten dat ze door de programma's van GrootNieuwRadio enorm zijn gezegend", legt De Groot uit. "Mijn hoop en gebed waren steeds dat er meer ondernemers bereid zouden zijn samen met mij het financiële risico van de zender te dragen. Die hulp is echter uitgebleven en daardoor moeten we nu wel stoppen. Het is enorm spijtig. Als zich nu nog financiers zouden melden, zou ik graag doorgaan. Maar ik moet de realiteit onder ogen zien."

Nu werkt enkel de muziekcomputer en wordt alleen nog non-stop muziek gegeven tot het moment dat de beëindiging van de zender formeel is geregeld. Luisteraars die willen reageren, kunnen dat het best doen per email naar studio@grootnieuwsradio.nl

GrootNieuwsRadio is in september 2007 begonnen met het uitzenden van non-stop gospelmuziek en in december 2007 met gepresenteerde programma’s. Juist die programma’s konden zich de laatste tijd verheugen in een groeiend aantal enthousiaste luisteraars. Op basis van de reacties bleek dat het station wekelijks zo'n 100.000 luisteraars telde. GrootNieuwsRadio blijft geloven dat juist in deze tijd een commerciële christelijke radiozender bestaansrecht heeft in Nederland.

1 comment:

  1. Luisteraars hebben tot nu toe massaal GrootNieuwsRadio gesteund. Er is op dit moment al voor meer dan 300.000 euro toegezegd. Wanneer er uiteindelijk genoeg geld binnen komt, zal dit geld ook worden overgemaakt door de gevers. Er is op zeer korte termijn 350.000 euro nodig om een dreigend faillissement af te wenden. Dan is dat gevaar geweken, maar blijft de uitdaging staan om de begroting van 2009 sluitend te krijgen. Daarvoor is nog eens ca 700.000 euro nodig.

    ReplyDelete