Wednesday 10 December 2008

Theologie moet nieuwe weg vinden

De universitaire studie theologie staat op een kruispunt van wegen. Opgaan in religie- en cultuurwetenschappen betekent opheffing van de theologie, een door de kerkelijke praktijk gedomineerde ambtsopleiding een academisch isolement.

Intensieve reflectie hierop is nodig, betoogde prof. dr. H.-M. Kirn maandag in de Leidse Lokhorstkerk. Hij hield een diesrede ter ere van de tweede verjaardag van de Protestantse Theologische Universiteit.

Wetenschappelijke theologiebeoefening zal steeds meer te maken krijgen met andere disciplines en hun waarheidsclaims. Want scheidslijnen tussen theologie als een praktijkopleiding tot predikant en 'religious studies' als wetenschappelijke discipline vervagen.

Volgens prof. Kirn moet de theologie „kunnen laten zien dat elke concrete geloofservaring en elke concrete ontmoeting met God in een gereflecteerde vorm terechtkomt in de bredere kaders van antropologisch, historisch of cultureel redeneren.” De overdracht van een persoonlijke overtuiging naar een "communicabel discursief niveau" is voorbehouden aan de theologie. Door het in de breedte van religious studies te brengen, wordt niet alleen het geloof beter begrepen, maar krijgt ook de theologiestudie meer waardering.

Lees verder in het Reformatorisch Dagblad

No comments:

Post a Comment