Saturday 10 January 2009

'Christendom biedt perspectief'

In de kerk vindt een inwijding plaats

Het christendom heeft nog heel wat te bieden aan mensen die zoeken naar de zin van hun leven. Tot die conclusie komt theologe Annemiek de Jong-Van Campen in haar proefschrift, waarop ze vrijdag 16 januari aan de universiteit van Tilburg promoveert.

De Jong onderzocht zes 'ervaringsverhalen' van zogeheten geloofsleerlingen die bijvoorbeeld aan een pelgrimstocht hebben deelgenomen of die op volwassen leeftijd tot de Rooms-Katholieke Kerk zijn toegetreden. Zij laat zien hoe het geloof van die mensen zich ontwikkelt en verdiept en zij ontwikkelt een nieuw concept van de inwijding van mensen in Gods geheimen.

De verhalen maken allereerst zichtbaar hoe de geestelijke inwijding in het geloof begint bij mensen die Gods aanwezigheid, liefde en barmhartigheid beginnen te ervaren bij belangrijke gebeurtenissen in hun leven als de geboorte van een kind, de ziekte of dood van een bekende en een gevoel van gemis. Ideeën en ervaringen waarmee zij worden geconfronteerd, en de manier waarop mensen met elkaar in contact treden, zijn voor hen vaak verwarrend en op de mens zelf gericht. De inwijding in het christelijk geloof heeft hen naar hun mening gemaakt van mensen die aan zichzelf genoeg hadden, tot personen die zich met anderen verbinden.

Bron: Brabants dagblad

No comments:

Post a Comment