Thursday 12 February 2009

Afrikaanse aartsbisschop vreest anglicaanse scheuring


De Nigeriaanse aartsbisschop Peter Akinola (foto) heeft begin deze week in een open brief aan Rowan Williams, de aartsbisschop van Canterbury, geschreven dat hij vreest dat de eenheid van de Anglicaanse gemeenschap niet langer stand zal houden.

Akinola, die wordt beschouwd als het gezicht van de behoudende kerken binnen de wereldwijde Anglicaanse gemeenschap, ziet het "zonder een radicale ommekeer van de Amerikaanse Episcopale Kerk en de Anglicaanse Kerk van Canada" niet meer tot verzoening komen. Dat schrijft hij in een open brief aan de voornaamste primaat van de 77 miljoen leden tellende Anglican Communion, Rowan Williams.

Met de goede sfeer en de afspraken die vorige week op een bijeenkomst van Anglicaanse primaten in het Egyptische Alexandrië werden gemaakt lijkt het te zijn gedaan. De Canadese en Amerikaanse Anglicanen houden zich volgens Akinola niet aan de afspraken. Ze hebben namelijk aangegeven homorelaties te gaan inzegenen. Ook schrijft hij dat de leiders van de Noord-Amerikaanse kerken zich weinig gelegen laten liggen aan kerkleden binnen hun eigen gebied die principiële bezwaren hebben tegen de veranderingen.

De Anglicaanse gemeenschap is al jaren verdeeld over de inzegening van homorelaties en over de wijding van vrouwen en openlijk homoseksuelen tot bisschop. Aartsbisschop Williams probeert met wisselend succes in deze crisis te bemiddelen.

Bron: Katholiek Nederland

No comments:

Post a Comment