Friday, 24 April 2009

Calvijns vrouwen centraal in Luik

In Luik staan in juni de vrouwen rond kerkhervormer Johannes Calvijn centraal. In het kader van het Calvijnjaar gaan wetenschappers in de Belgische stad in gesprek over Calvijns echtgenote en vrouwelijke theologen waarmee Calvijn correspondeerde. De vrouw met wie Calvijn getrouwd was, Idelette de Bure, krijgt hoogstwaarschijnlijk een straat in Luik naar zich vernoemd.

Dat zei de Gentse predikant Guy Liagre donderdag tijdens een bijeenkomst in Lunteren van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Calvijn trouwde in 1540 met de Luikse Idelette de Bure. Zij was de weduwe van een bekeerde anabaptist. Het kind dat zij kregen stierf kort na de geboorte. Calvijns vrouw stierf na acht jaren huwelijk. Calvijn zou later in briefwisselingen over haar zeggen dat zij een helper was in zijn ambt, nooit in zijn weg stond, hem nooit lastigviel over haar kinderen en dat zij een grootse persoonlijkheid was.

Het is op 10 juli vijfhonderd jaar geleden dat de kerkhervormer, op wiens gedachtegoed het grootste deel van de protestantse kerken in Nederland zich baseert, in de Franse stad Noyon werd geboren. In 2009 zijn er tal van evenementen waarop hierbij wordt stilgestaan. Zo is op 30 mei in Dordrecht een nationale herdenking waar onder anderen premier Jan Peter Balkenende spreekt en zijn er speciale Calvijndiensten. De echte fans eten dit jaar zelfs Calvijnchocolade, vergezeld van een glaasje Calvijnwijn.


bron: ANP