Thursday, 30 April 2009

Waar denken mensen aan bij Calvinisme


Calvijn in Budapest (Calvin Tér), temidden van het oprukkende modernisme in de breedste zin van het woord, blijft zijn woord verkondigen. Eddy Smid uit Groningen

Er is een fototentoonstelling Calvijn & Ik, het resultaat van een fotowedstrijd van dagblad Trouw en Erfgoedcentrum DiEP, die op 8 mei van start gaat in het Hof in Dordrecht. Er zijn meer dan vijftig mooie, indrukwekkende en aangrijpende foto’s te zien van associaties met het calvinisme.

Een vakjury heeft uit de vele honderden inzendingen tien foto’s genomineerd. Bezoekers kunnen ten slotte hun stem uitbrengen op de foto die het best het calvinisme verbeeldt.

Een opgeheven vingertje, knielende kinderen, een streng polderlandschap; of een sobere doorzonwoning en minister Donner op zijn dienstfiets. Het zijn typisch Nederlandse fenomenen - en volgens velen zijn ze ook echt calvinistisch.

Van oudsher was het calvinisme meer verbonden met woorden dan met beelden. Met de fototentoonstelling 'Calvijn & Ik' presenteren DiEP en Trouw dit cultuurfenomeen nu eens in beeld; met foto’s van eenieder die zijn associatie met het calvinisme voor de lens wilde halen.

De fototentoonstelling is gelieerd aan ‘Calvijn & Wij’, de eerste Nederlandse tentoonstelling over Calvijn en calvinisme in de Grote Kerk van Dordrecht. Dordrecht viert Calvijns 500ste geboortejaar deze zomer met een divers cultureel programma.

 
‘Wie wat bewaart heeft wat’ door Leny Hamoen-de Bree uit Renkum


> Trouw.nl/religie-filosofie/calvijn/