Thursday, 7 May 2009

Geloof zoals aardappelen

De Zuid-Afrikaanse film 'Faith Like Potatoes'  vertelt een waargebeurd verhaal over Angus Buchan, een hardwerkende Schot, die zijn Zambiaanse bedrijf in 1977 verlaat in de hoop zijn familie betere levensomstandigheden te kunnen aanbieden in het oosten van Zuid-Afrika.Met niets meer dan een caravan en de help van zijn meesterknecht Simeon Bhengu worstelde hij in het nieuw landschap.
De familie kwam in contact met de zulu's die zich niet laten afschrikken door Buchans wilde temperament en helpen hem bij het bouwen van zijn huis en boerderij. Woede, angst en persoonlijke moeilijkheden overvallen Angus. Maar dan vindt hij God in 1979.

Tijdens een enorme droogte, eind jaren '90, wist hij 35.000 man op de been te brengen om te bidden voor regen.

Volledige oogsten van plaatselijke boeren werden tijdens die enorme droogte door de langdurige droogte verwoest. Bovendien werden veel velden beschadigd door geweld dat in die tijd nog dagelijks plaatsvond vanwege de apartheid. Moorden op boerderijen maakten onderdeel uit van het gemeenschappelijke leven, waardoor de meeste mensen bang waren voor hun leven. Ze waren wanhopig en hadden een wonder nodig.

Buchan keek naar de blanke en zwarte mensen in de menigte, en riep: "Weg met El Niño! We gaan planten dit jaar! En we planten aardappelen."

El Niño is het verschijnsel van een sterke opwarming van het normale koele zeewater, die van invloed is op het weer in grote delen van de wereld. Wetenschappers hadden de boeren gewaarschuwd dit seizoen niet te planten, tenzij er sprake zou zijn van irrigatie. Buchan wist dat hij niet de beschikking over irrigatie zou hebben. Aardappelen poten bracht een enorm risico met zich mee. De maïs- en veehouder bad tot God en Buchan wist dat de Heer wilde dat hij aardappelen zou planten ondanks dat er geen water was. Hij huurde vervolgens twee extra boerderijen en plantte de aardappelen. Als de oogst zou mislukken, zou alles wat hij had verloren gaan. Ondanks de extreme droogte voorzagGod en oogstte Buchan zeer veel grote aardappelen. Het verhaal van een boer die ondanks alle droogte toch aardappelen pootte om vervolgens een rijke oogst binnen te halen, ging de hele wereld over.

“We houden van deze film vanwege de internationale verhaallijn en universele boodschap over Gods liefde,” zegt Rich Peluso van Sony Pictures Home Entertainment. “Faith Like Potatoes toont Gods werk in verre landen.”

Angus Buchan schreef het boek Faith Like Potatoes' in 1998 en Regardt van den Bergh regiseerde de film in 2006 in Zuid-Afrika. Het werd één van de best bekeken binnenlandse films.

Buchan organiseert nu sinds een paar jaar mannenconferenties op zijn Shalomboerderij. Tienduizenden mannen luisterden op plastic stoelen en hooibalen naar zijn verhaal. De boer brengt simpel het evangelie. "Jezus zegt: 'Tenzij u wedergeboren bent, zult u het koninkrijk van de hemel niet zien," citeert hij uit de Bijbel. De mannenconferenties van Buchan zijn uitgegroeid tot grote evenementen.
Het ene na het andere Zuid-Afrikaanse stadion stroomt vol om te luisteren naar de 'aardappelevangelist'. Afgelopen jaar maakte hij een tournee langs grote stadions in Zuid-Afrika. In het Newlands-stadion in Kaapstad zaten 60.000 mensen en in het Loftus Versfeldt-stadion in Pretoria zelfs bijna 72.000.

> http://www.globalcreative.co.za/FLP_index.htm

***
***

No comments:

Post a Comment