Thursday, 25 June 2009

Boerka moet weg uit Frankrijk

'Boerka moet weg uit Frankrijk'

De boerka is niet welkom in Frankrijk. "De boerka is geen religieus symbool, maar een symbool van ondergeschiktheid," aldus president Nicolas Sarkozy maandag.

Vorige week stelde een groep Franse parlementariërs voor om een onderzoek in te stellen naar het gewaad van traditionele moslimvrouwen. Volgens de initiatiefnemers zou de burka van de vrouw een tweederangsburger maken, wat ontoelaatbaar is in Frankrijk. Een van hen noemde de bijna alles bedekkende jurk 'een mobiele gevangenis'.

Sarkozy pleitte gisteren voor een nationaal debat. "Het probleem van de boerka is niet religieus. Het gaat over de vrijheid, over de waardigheid van de vrouw."

Sarkozy deed zijn uitlatingen tegenover de Eerste en Tweede Franse Kamer. Die waren voor het eerst sinds 1848 gezamenlijk bijeen om naar een toespraak van het staatshoofd te luisteren. Sarkozy had daarom gevraagd om zijn plannen voor de komende jaren toe te lichten.

Bron: AD

Ook in Antwerpen is het debat weer geopend nu de Koninklijke athenea zelfs de gewone hoofddoek verbieden. Volgens de directrice zouden meerdere kinderen van thuis uit gedwongen worden om hun hoofd te bedekken en zou het dus gaan om de kinderen te beschermen tegen de druk van thuis uit.

No comments:

Post a Comment