Tuesday, 9 June 2009

Graaicultuur

ChristenUnie-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen in Nederland, Peter van Dalen heeft het in een interview over de graaicultuur.
Volgens Van Dalen is de waarschuwing voor het geld een van de rode draden in de bijbel en is de economische crisis grotendeels het gevolg van de secularisatie. Hij is ervan overtuigd dat als dat meer bij de mensen had geleefd we niet zo'n last hadden gehad van die graaicultuur.

"Er is een roep om moreel besef. Het leven gaat niet alleen om geld, maar ook over hoe we met elkaar omgaan. Ik hoop dat vanuit dit besef mensen zullen denken: die Bijbel is helemaal niet zo ouderwets."

De Bijbel heeft haar status van dit moment in de maatschappij echter nog niet echt mee: "Mensen zien Gods geboden als pesterijen of last." Volgens van Dalen is het tegendeel echter waar: "ze [Gods geboden] zijn juist goed voor je."

Als door de crisis weer mensen tot het geloof komen, dan "zou dat een prachtige bijkomstigheid zijn."

Bekijk hier een videoverslag van het interview.
Uit reacties daarop kunnen wij onthouden:
God houdt zich volgens mij niet zo bezig met het upgraden van economien en bestraffen van lagere economische cijfers. Peter heeft voor mij een beetje een te enge, bekrompen wereldvisie.(Eddy, Nieuwleusen) - op CIP