Wednesday, 24 June 2009

Interfaith in Nederland

In Nederland begint in september een nieuwe kerk die ’een relatie met spirit, de natuur, God of Iets’ legt – en zo wordt de kerk die nu nog een ’beweging’ heet, de eerste officiële tempel voor het ietsisme bij onze noorderburen.
domineesdochter Joan Elkerbout (39) uit Sint-Oedenrode stapte voor haar opleiding elke maand een andere religie binnen. "Ik ben niet opgeleid in één religie, maar in alle"„Ik onderging de bijpassende gebeden en rituelen zelf.” zegt ze.
Elkerbout ontleent haar inspiratie aan de Amerikaanse Interfaith Church, die een kwarteeuw bestaat. In Londen, waar in 1996 al een interreligieus seminarie is opgezet, is de kerk een succes, zegt Elkerbout.
Na een zoektocht vond ze in Amerika wat ze zocht: de One Spirit Learning Alliance in New York. Die leidt sinds zeven jaar interreligieuze voorgangers op. Met de inzegening van Elkerbout in de Verenigde Staten is Nederland een pionier in interreligieus voorgaan rijker. „De meeste afgestudeerden uit New York sluiten zich aan bij een interreligieuze kerk in Amerika of brengen het geleerde in praktijk via hun baan, bijvoorbeeld in het welzijnswerk of als therapeut.” Eenmaal in Nederland begint ze niet alleen het eerste interreligieuze kerkgenootschap, maar in de toekomst mogelijk ook een interreligieus seminarie.

Lees meer >’Ik sticht een kerk voor alle religies’