Sunday, 14 June 2009

Laat u inspireren door Christenen in de moslimwereld

"Laat u inspireren door de christenen in de Moslimwereld. Zij houden ons een spiegel voor. Zij laten zich niet verrassen door lijden, maar volharden in de vreugde van het geloof. Zij strijden niet alleen, maar blijven steunen op de kracht van Jezus Christus." Dat zei prof. dr. Bernhard Reitsma begin juni op de studieochtend voor predikanten en voorgangers, georganiseerd door Open Doors.

"Zien wij moslims als vijanden of als mensen? Zien we hen als valse gelovigen of als mensen die hun doel en geluk missen omdat ze Jezus niet kennen? Zien we hen vanuit ons eigen perspectief of proberen we ons te verplaatsen in wat zij denken?"
Reitsma zijn antwoord:"We moeten naar moslims kijken met de houding van Jezus Christus, een houding die de bereidheid uitstraalt om alles te geven. Reitsma legde daarmee een link naar Lucas 10, het verhaal van de barmhartige Samaritaan. "Hij kijkt met diepe bewogenheid naar de bewusteloze reiziger, zonder acht te slaan op de status en identiteit. De barmhartige Samaritaan legde zijn leven in de waagschaal door de reiziger te helpen."

Van der Spoel benadrukte dat de Kerk in de Moslimwereld niet ver van westerse christenen af hoort te staan. "Wij denken en geloven heel lokaal. God niet. Hij ziet al zijn kinderen wereldwijd als het lichaam van Jezus op aarde", aldus Van der Spoel. "Want als één lid lijdt, lijden alle leden mee. Mijn hand is in Pakistan, mijn oog in Noord-Korea en mijn voet in Saoedi-Arabië. Wij zijn wereldwijd verbonden." De toespraken van de drie sprekers zijn binnenkort te vinden op www.opendoors.nl.