Tuesday, 1 June 2010

Schieten op hulpgoederenvoorzieners

Een konvooi bestaande uit zes schepen met 750 activisten (verschillende nationaliteiten) en vijftien ton hulpgoederen zoals waterzuiveringsmiddelen, cement, medisch apparatuur, rolstoelen, speelgoed en schoolspullen op weg van Cyprus naar Gaza is maandag door Israëlische soldaten aangevallen en naar Ashod gebracht.

Sinds de machtsovername van Hamas in 2007, onderwerpt Israël Gaza aan een draconische economische blokkade. Volgens de VN kan slechts een fractie van de broodnodige hulpgoederen het gebied in. “Als bezettende macht moet Israël nochtans instaan voor het welzijn van de burgerbevolking in Gaza”, stelt Brigitte Herremans, medewerker Midden-Oosten van Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen. “Zo moet het land de doorgang voor personen en goederen voorzien, zodat de mensen in Gaza een waardig en normaal leven kunnen leiden. "

De overtocht van de ‘Freedom Flotilla’ gebeurde onder leiding van de Turkse Humanitarian Relief Foundation maar omhelsde vele nationaliteiten van medewerkers en sympatisanten, o.a. uit België, Nederland, Groot-Brittannië, Ierland, Zweden, Griekenland, Kuwait, Algerijë en Turkijën welk toch een moslim land was dat tot nu toe enig begrip en samenwerking met Israël kon opbrengen.

+++

+++

‘De commando's daalden vanuit een helikopter neer op het schip’, zegt Audrey Bomse, woordvoerster van Free Gaza Organization aan het Duitse persagentschap dpa. De Israëlische commando’s werden volgens Channel 10 aangevallen met messen en bijlen, waarna ze begonnen te schieten. Er zouden zes soldaten naar het ziekenhuis afgevoerd zijn.

Op de Britse nieuwssite The Guardian staat een filmpje waarmee Israël probeert aan te tonen dat de activisten op de boot geweld gebruikten tegen de Israëlische soldaten. Greta Berlin, een organisator van de beweging Free Gaza, zei tegen de Arabische nieuwssite Al Jazeera dat de activisten niet eerst hebben geschoten en dat elke vorm van geweld zelfverdediging was.


De Israëlische staat doet meer slecht dan goed aan haar reputatie met de aanval op weerloze burgers gisteren.
Zij beweren dat zij rechtmatig ingrepen om dat het konvooi met hulpgoederen onterecht de Israëilische wateren binnendrong en zij werden aangevallen.
Op dat vlak gingen verscheidene zogenaamde vredelievende missiegangers hun boekje te buiten en zien wij ze toch soldaten te lijf gaan en zelfs soldaten over boord gooien.

;

Spijtig genoeg kan men door deze opgenomen videos tijdens de belegering zien dat er naast de onbewapende burgers aan boord die geen agressieve houding aannamen er ook mensen waren die hun boekje te buiten gingen en met metalen staven de soldaten te lijf gingen. Men kan zien hoe er wordt ingeslagen op de inspectie troepen en hoe de IDF aanhangers schandalig hard blijven slaan op neergebrachte soldaten en zich barbaars gedroegen. Het gevaar is dat de zogenaamd onschuldige organisatie militanten aan boord heeft gebracht met het doel een confrontatie te veroorzaken met het doel Turkije bij het conflict te betrekken. Daarin zouden zij nu dan ten dele gelukt zijn.

Verder kan men ook de vraag stellen of deze burgers al of niet op voorhand geprovoceerd hebben, wat nog steeds niet de actie van de soldaten verantwoord, maar men kan de vraag stellen of het werkelijk zo is dat Israël de mogelijkheid en toelating had gegeven om de artikelen over land te vervoeren. Op de televisie konden wij wel zien dat toen een van de schepen in de verboden wateren voer zij meermaals gewaarschuwd werden. (Maar die beelden kunnen natuurlijk ook naderhand samengesteld zijn geworden.)

De actievoerders kunnen misschien politieke agitatoren genoemd worden, alhoewel zij een vredelievende missie voor hadden. Hun hoop om hulpgoederen te leveren in de Gaza strook kon niet aanzien worden als een bedreiging of gevaar voor het sterke Israëlische leger. Als ze deze schepen wilden blokkeren dan had dat zonder het doden van mensen gekund!

In de onderstaande video legt de Amerikaanse geboren pro-Palestijn activist Huwaida Arraf de Vrije Gaza Bewegingsvoorzitter en delegatiemede-coördinator voor het smaldeel, de missie van het smaldeel uit dat Israël hen dreigt aan te vallen alhoewel het  duidelijk is dat zij gewone burgers zijn, zij geen bedreigingen stellen behalve het feit dat zij samen het recht van de Palestijnse mensen willen verdedigen Om een leven met waardigheid te leiden.

+++

+++

Iets voor gekidnapt te worden door Israël, verklaarde Arraf: "Niemand kon misschien geloven dat onze kleine boot flotilla een bedreiging voor Israël samenstelt. Wij dragen medisch en wederopbouwgoederen en speelgoed voor kinderen. Onze passagiers omvatten een Nobel vredesprijslaureaat en een voormalig V.S. congreslid. Onze boot werd onderzocht en ontving een veiligheidsvergunning van deCyprische Haven Autoriteiten voor wij vertrokken en in geen tijd benaderden wij Israëlische wateren".

De vijf Belgen die mee waren met de humanitaire vloot worden volgens Buitenlandse Zaken gevangen gehouden door de Israëlische autoriteiten. BuZa eist onmiddellijke toegang tot de landgenoten voor consulaire bijstand. Het gaat over een cameraman van Al Jazeera, twee allochtone Belgen en twee Belgische vrouwen.

Die laatse zijn Griet Deknopper (32) uit Halle/Dworp en Inge Neefs (26) uit Leuven. Zij zaten niet op de Marmara, de boot die aangevallen werd door de Israëlische troepen, maar vaarden mee met de Challenger 1. Zij plaatsten eerder een persoonlijke videoboodschap op You Tube waarin zij hun situatie uitleggen.

+

+

Het is wel heel duidelijk dat de mensenrechten geschonden werden. Ook al gingen sommigen van de actievoerders hun schoentje te buiten, verantwoord dit nog niet de militaire acties van de Israëlische regering. De gehele beschaafde gemeenschap hoort hiertegen te reageren.


Ontslagnemend minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel is geschandaliseerd en veroordeelt het gebruik van geweld door het Israëlische leger bij de raid op het hulpkonvooi. De minister protesteerde in het verleden verscheidene keren tegen de  Israëlische blokkade van Gaza.
+++

+++

"Deze internationale vrijwilligers wilden de blokkade van Gaza aan de kaak stellen en doorbreken."  zegt Brigitte Herremans, " Het Israëlische leger gebruikte echter excessief en dodelijk geweld tegen hen. Dit incident toont opnieuw aan hoezeer internationale actie voor Gaza broodnodig is. De internationale gemeenschap maant Israël wel aan om de grenzen te openen, maar onderneemt geen concrete actie. Verschillende ministers bezochten de regio om de bevolking een hart onder de riem te steken. Ze oefenen echter onvoldoende druk uit op Israël om zijn verplichtingen onder het internationale recht na te leven en de grenzen te openen. Dit zet verontrustte burgers wereldwijd aan om zelf in actie te schieten en tegemoet te komen aan de noden van de bevolking in Gaza. De internationale gemeenschap moet nu ook in actie schieten.”

2 comments:

 1. Israël tegen het overige van de wereld

  Seint de smaldeelstrijd de start van 'Gog en Magog'?

  Israël kan de strijd hebben gewonnen om een internationaal smaldeel van manifestanten die de Gazastrook trachtten te bereiken  te stoppen, maar de doden van ten minste negen van die activisten, en de internationale reactie die daar op volgde, heeft betekend dat Israël goed de diplomatieke oorlog kan verliezen.

  • Het verder gaande conflict in het Midden-Oosten en de nodige focus die aan Jeruzalem moet gegeven worden.

  • Regeringen rond de wereld veroordelen Israëlische overval.

  Netanyahu die uitdagend is over druk op Israël. De snelheid en intensiteit met welke regeringen rond de wereld Israël veroordeeld hebben lijken wel ongeprecendeert. De veroordeling komt van traditionele vijanden van de Joodse staat maar ook van zijn beste vrienden zoals Groot-Brittannië, Australië, Amerika enz.. Het heeft de totale instorting in Israëlische relaties met Turkije veroorzaakt.

  Lees hier meer over en bekijk de powerpoint: Weekly World Watch 30th May - 4th June 2010‏

  ReplyDelete
 2. Op dinsdag 17 mei werd er weer een verscheping naar de Gazastrook organiseert grote met een solidariteit evenement in het Volks Theater in Göteborg. Onder de deelnemers kon men zulke grote namen aantreffen als Soundtrack of Our Lives, het Nationaal Theater, en Claes Malmberg Claes Eriksson van Galenskaparna - maar ook nieuwe sterren zoals Step, Oh Harry, en anderen. Het Vrijheid Smaldeel II zal tijdens de derde week van juni, met schepen die van verschillende Europese havens inclusief Marseilles vertrekken, de haven verlaten. De organisatoren zijn verheugd met de recente toevoeging van een Zwitser-Duitse boot aan het smaldeel.

  Leden van het beheerscomité zijn naar Straatsburg gegaan voor een ontmoeting met de  Europese Parlementsleden om details van het smaldeel en hun actieve steun te bespreken. De organisatie zal trachten de verschillende landen en hun regeringsambtenaren, de VN en andere internationale organisaties te ontmoeten om steun voor deze globale burgermaatschappijactie te winnen om Israëls misdadige blokkade van Gaza te beëindigen.

  Claes Malmberg: ”Blockaden mot Gaza får mig att skämmas!”
  Paris - 10th May Press Statement Freedom Flotilla II

  ReplyDelete