Thursday 1 July 2010

Zweeds theoloog vindt in historische geschriften dat Jezus niet aan een kruis stierf

'Jezus stierf niet aan het kruis'

De Zweedse theoloog Gunnar Samuelsson trekt in zijn proefschrift, aan de hand van bestudering van historische bronnen dat Jezus Christus niet stierf aan het kruis.

Voor ons is het duidelijk dat er in de bijbel 'paal' staat en wat er in die tijd historisch gedaan werd door de Romeinen om een moordenaar te beroven van het leven bij een terechtstelling. Maar door de eeuwen heen is het Renaissance beeld vergroeid geraakt met de verkeerde beeldvorming.

Het beeld van het kruis is gebaseerd op traditie en uitingen in de kunst, en niet op feitelijke gegevens.Er bestaat een uitgebreide verzameling Griekse, Latijnse en Hebreeuwse literatuur over de strafmethoden van de Romeinen. Nergens wordt een kruis of kruisiging genoemd.

Ook het Nieuwe Testament zegt volgens Samuelsson niks over een kruisiging. Het Griekse woord 'stauros' dat steeds wordt genoemd, wordt vertaald met kruis, maar betekende in die tijd 'paal'. Jezus stierf dus niet aan het kruis, maar aan een paal.

Samuelsson weet dat hij met de ontkenning van het kruis veel mensen in het hart raakt. De theoloog is zelf gelovig en beschouwt Jezus als de Zoon van God. "Ik twijfel niet aan het geloof, maar we moeten wel geloven wat er staat". en dat laatste vergeten veel mensen. Meestal willen zij houden aan vastgeroeste beelden die niets met de werkelijkheid te maken hebben.

No comments:

Post a Comment