Tuesday, 6 November 2012

Joodse familie verstopt in huis van zus van Leon Degrelle

Terwijl de 19-jarige student marketing, vijfde op de VB-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Tienen en VB-bestuurslid als verantwoordelijke van de Vlaams Belang Jongeren in Tienen Sam Freson de woorden “genocide” en “holocaust” in twijfel trekt mocht er nog nieuws van een Joodse familie die een schuilplaats vond een verrassing brengen.

Ook al mag volgens Vlaams Belang’er Sam Freson de Holocaust nooit hebben plaatsgevonden en behoort hij tot eenzelfde groepering als waar de Joodse familie onderdak mocht vinden, is het een harde realiteit die nog vele mensen dagelijks achtervolgt.

Ene Tom Peeters, student rechten in Gent, lid van het KVHV-praesidium, postte op VB-volksvertegenwoordiger Tanguy Veys zijn Twitter: “De Holocaust was erg, maar wel nodig”, met daarbij een YouTube-filmpje waarbij YouTube waarschuwt voor de inhoud. De titel is dan ook Judaism is a satanic power, en Adolf Hitler legt daarin uit dat het Joodse volk het stomste ter wereld is en het gaat om ofwel het Germaanse volk ofwel het Joodse volk in stand te houden.

Onder het Satanische juk van de Duitse bezetter konden drie Joodse dames toch nog in
Sint-Genesius Rode, bij Brussel, een onderdak en werk vinden in die moeilijke tijden.


Er hing een bordje ’huispersoneel gezocht’ aan de villapoort van de familie Cornet. De Joodse moeder van Hanna Nadel belde aan en vroeg of zij, haar dochter en nichtje hun diensten mochten aanbieden. Zij werden met hun drieën aangenomen: het meisje en haar nichtje als hulp in het huishouden en haar moeder als kokkin.

Het was maar na verloop van tijd dat Hannah ontdekte dat mevrouw Cornet de zus was van niemand minder dan Leon Degrelle, de leider van de rexisten, de beruchte Waalse nazibeweging. Maar toen Degrelle ook op Joden begon te jagen, was dat voor de familie Cornet totaal onaanvaardbaar en zij verzekerden het Joodse drietal dat ze alles in het werk zou stellen om hen te helpen overleven. Ondanks deze belofte bleven het angstige tijden, want de rexisten kwamen nog regelmatig bij de familie over de vloer en moeder Nadel en de twee meisjes verstopten zich dan snel in de kelder.

“Voor een communiefeest maakte mijn moeder gefilte fish klaar die als ‘poisson oriental’ op de menukaart stond, zodat de aanwezige nazihandlangers niet wisten dat ze een Joods gerecht op hun bord kregen”, wist mevrouw Nadel nog tegen de Antwerpse godsdienstleraar en historicus Jan Maes te vertellen.

Na de oorlog vertrok Hannah Nadel naar Israël. De Waalse nazikopstukken werden geëxecuteerd, maar Degrelle wist aan zijn straf te ontkomen door naar Spanje te vluchten, waar hij tot aan zijn dood in 1994 nog regelmatig bezoek ontving van leden van het Vlaams Belang, toen nog het Vlaams Blok.


+
Lees meer:

Zus van Waalse nazi Leon Degrelle verstopte Joden
Herdenking Holocaust en joods-christelijke vriendschap met David Rosen aanstaande zondag