Tuesday, 18 December 2012

De Kinderen van Theresienstadt

Op de 109de verjaardag van Caroline Stoessinger, de beroemde concertpianiste die Theresieënstad overleefde mocht doctor in de geschiedenis en ereconservator van het Kasteel van Gaasbeek, Vandormael zijn nieuwe boek voorstellen over de kinderen van het concentratiekamp te Theresienstadt in Tsjechië.

De nazi’s propageerden Theresienstadt als een ‘kuuroord’ waar prominente Joodse geleerden en kunstenaars rustig het einde van hun leven konden afwachten. In werkelijkheid stierven er 33.000 mensen door honger en ziekte en werden er meer dan 80.000 mensen naar uitroeiingskampen als Auschwitz gedeporteerd. En toch was het er ook anders. Honger, koude, ziekte en folteringen werden verdrongen door kunst. Meer dan 15.000 kinderen kregen er teken- en muziekles en maakten er dichtoefeningen. De overlevering van de vele kunstwerken is overweldigend en vaak hartverscheurend.


Amper honderd van de vijftienduizend kinderen overleefden het kamp en vandaag zijn er nog vijftien in leven. Herman Vandormael sprak met hen.

De Kinderen van Theresienstadt verscheen bij uitgeverij Lannoo EAN 9789401404914
Formaat: 17cm x 24cm, aantal pagina’s: 224, prijs: €22,99
Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel en via de bekende internetboekenshops

theresienstadt

No comments:

Post a Comment