Tuesday, 18 December 2012

Strengere wapenwetgeving kan doden met vuurwapens beperken

De preppers en zij in de Verenigde Staten die het einde van de wereld verwachten houden zich vaak bezig met het verzamelen van wapens en met het aanleren van schieten aan hun kleine kinderen.

Ook al moet men bij een wapenaankoop in de States zich identificeren zodat geen wapen aan een minderjarige verkocht zou worden, krijgen deze dikwijls gewoon de wapens van hun ouders of nonkels.

De moeder van Adam Lanza was volgens haar schoonzus ook paranoïde en geloofde ze dat de wereld binnenkort zou vergaan. Volgens buren was zij erg verzot op schieten en was zij ook zeer actief in enkele schietclubs waar zij wenste te oefenen om zich te wapenen tegen de aanvallers en mogelijke vreemden die haar wereld zouden belagen.

Zij leerde haar kinderen schieten toen ze amper negen jaar oud waren en ging ook regelmatig met hen oefenen op de schietbaan.

Haar zoon  Adam Lanza vermoordde haar voor hij haar wapens nam en naar de Sandy Hook-basisschool in Newtown trok, waar hij twintig kinderen van 6 en 7 jaar oud en zes volwassen vrouwen neerkogelde. Alle slachtoffers werden meermaals getroffen. Daarna pleegde de dader zelfmoord.

De politie zegt aanwijzingen te hebben over het motief van Lanza maar wil daar nog niet over communiceren.
Ondertussen is het onzeker of de Sandy Hook-basisschool nog ooit zal gebruikt worden. De meer dan 400 kinderen van de school krijgen voorlopig een onderkomen in een ongebruikte school in Monroe, een stadje op 11 kilometer van Newtown.

Begeleid door honderden rouwenden werden de twee schoolkameraadjes maandagmiddag begraven. Veel mensen legden bloemen, knuffels of ballonnen neer voor de kleine synagoge van buurstad Fairfield en voor het gebouw van een begrafenisonderneming in Newtown.

Voor de Amerikanen is het bezit van een wapen iets heiligs waar niet aan geraakt mag geworden. Zij beroepen zich op het 2° amendement van de Amerikaanse grondwet. Een beperking in het mogelijk aanschaffen en gebruik van een wapen wordt door hen aanzien als een vermindering van hun grondwettelijke vrijheid.

Vreemd genoeg zijn er zeer veel conservatieve gelovigen die het bezit en gebruik van een wapen zeer belangrijk vinden. Dikwijls valt er met hen zelfs niet te discussiëren over het gebruik van wapens.

Zij zouden beter ernstiger nadenken over een beperking in de wapenverkoop en hoe dat zou kunnen bijdragen aan minder geweld met vuurwapens.

Voor België bracht de strengere wapenwetgeving in 2006 het aantal doden in Vlaanderen door vuurwapens met de helft naar beneden. Vooral het aantal zelfmoorden met een vuurwapen is drastisch afgenomen.

Volgens het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid) kwamen in 2005 134 Vlamingen om het leven door een vuurwapen tegenover nog 89 in 2006. Dat was het jaar waarin de Belgische regering na de moordpartij van Hans Van Themsche in Antwerpen een strengere wapenwet doorvoerde. Sindsdien moeten potentiële kopers kunnen aantonen dat ze een wettige reden voor vuurwapenbezit hebben. Na de wet bleef het aantal doden door vuurwapens dalen. In 2008 ging het om 73 doden en in 2010 daalde dat cijfer zelfs tot 68.
Vooral het aantal zelfmoorden met een vuurwapen heeft een diepe duik genomen. In 2000 beroofden 104 Vlamingen zich met een wapen van het leven. Tien jaar later is dat aantal met meer dan de helft gedaald tot 50.

Doordat Barack Obama tegen de Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden moet blijven opzien die een zeer machtige wapenlobby achter zich heeft, zal het voor hem helemaal niet makkelijk zijn om de wapenverkoop aan banden te gaan leggen. Nochtans is het grote noodzaak.

"Na opnieuw een gruwelijke nationale tragedie is het gemakkelijk om over wapens te praten. Maar het is tijd om te praten over mentale ziektes,"  schrijft een Amerikaanse moeder op haar blog The Anarchist Soccer Mom.

Een paar weken geleden, trok haar mentaal zieke zoon Michael een mes en dreigde haar te vermoorden en daarna zichzelf nadat zij hem gevraagd had om zijn achterstallige bibliotheekboeken terug te brengen. Zijn 7 en 9 jaar oude broers en zussen wisten het veiligheidsplan - vooraleer zij het hen vroeg renden ze al naar de auto en vergrendelden de deuren. Zij slaagde erin om het mes van Michael te krijgen, dan verzamelde zij methodisch alle scherpe voorwerpen in het huis in een Tupperware container die nu met haar mee reist. Door dit alles, bleef hij beledigingen schreeuwen naar haar en dreigde hij haar te doden of te kwetsen. zij weet niet wat er met hem verkeerd is en heeft al van alles geprobeerd.

Aan het begin van de zevende klas, werd Michael toegelaten tot een versneld programma voor hoogbegaafde wiskunde en bèta-studenten. Zijn IQ is uit de hitlijsten. Als hij in een goede bui is, zal hij zich graag buigen over onderwerpen variërend van de Griekse mythologie tot de verschillen tussen Einstein en de Newtoniaanse fysica tot Doctor Who. Gelukkig is hij meestal in een goede bui. Maar als hij dat niet is, moet er best uitgekeken worden. En het is onmogelijk om te voorspellen wat er hem kan doen 'ontploffen'.

"Ik heb een zoon die psychisch ziek is. Ik hou van mijn zoon. Maar hij jaagt me veel angst aan," schrijft de vrouw. "We weten nog steeds niet wat er mis is met Michael. Hij heeft diverse soorten anti-psychotica en anti-depressiva geslikt en het aantal gedragsveranderende plannen zijn bij elkaar al zo dik als een roman uit de Russische literatuur. Maar niets helpt."
De auteur wil met haar stuk een discussie op gang helpen over de manier waarop de Verenigde Staten omgaan met patiënten zoals haar zoon.
"Ik deel dit verhaal, omdat ik de moeder ben van Adam Lanza. Ik ben de moeder van Dylan Klebold en van Eric Harris. Ik ben de moeder van James Holmes. Ik ben de moeder van Jared Loughner. Ik ben de moeder van Seung-Hui Cho. Deze jongens, en hun moeders, hebben hulp nodig. "
"Het is tijd voor een zinvol, landelijk gesprek over geestelijke gezondheid. Dat is de enige manier waarop onze natie ooit echt kan genezen. God help me. God help Michael. God help us all," besluit de vrouw.

Het had heel wat voeten in de aarde voor ObamaCare er door te krijgen en het valt op dat er daar nog steeds heel wat werk moet geleverd worden om ook mensen in de geestesgezondheidszorg goede begeleiding te kunnen geven en voldoende opvang te voorzien aan ouders met kinderen met psychologische problemen.
 


Lees meer over:

Obama versus verenigde schutters

Ik ben Adam Lanza’s moeder

Thinking the Unthinkable
US must do more to protect its children

 

1 comment:

  1. Volgens David Malet (Lecturer in International Relations at University of Melbourne) is het verzet tegen gun control geen universele Amerikaanse waarde. Inderdaad, er is in tegenstelling een rood / blauwe kloof zoals over vrijwel elke andere politieke en culturele kwestie in dat land vandaag.

    Tim Lynch heeft een uitstekende analyse van de manier waarop wapenbezit, samen met abortus en vrijwel elke andere politieke debat in Amerika, is uitgegroeid tot een deel van de links-rechts ideologische kloof over de reikwijdte van de overheid in plaats van een echte technocratische discussie over het terugdringen van vuurwapens geweld.

    ReplyDelete