Tuesday, 4 June 2013

Gevolgen van beperkingen van vrijheid in Turkijë

Vorige dinsdag begon in Istanboel een massaal protest met betogingen tegen plannen om op de plaats van een park in de binnenstad een kopie te laten verrijzen van het complex uit de tijd van het Ottomaanse Rijk. De protesten liepen uit op betogingen tegen het beleid van Erdogan.
Taksim Square, Istanbul
Taksim Square, Istanbul (Photo credit: Wikipedia)De protesten breiden zich uit naar andere delen van het land, ook al hielden de Turkse televisie zenders het gebeuren uit de ether. Maar de mensne hopen via de sociale media meer mensen op te trommelen en op het gevaar te wijzen van de mogelijke islamisering en beperking van hun rechten, die de regering meer en meer door voert.

De afgelopen nacht is nogmaals op verschillende plekken in het land gevochten en kwam het tot confrontaties met de oproerpolitie.
Sommige kantoren van de regerende AK-partij zijn in brand gestoken.
Rond het centrale Taksim-plein in Istanboel, waar het geweld het hevigst was, wierpen demonstranten barricaden op om te proberen de politie te verdrijven. Er is veel traangas ingezet en sommige betogers spreken zelfs van het verboden Saron-gas. Wegen rond het kantoor van premier Erdogan werden afgesloten, zo meldt Reuters. Een demonstrant reed met een kleine graafmachine in op de politie; anderen demonstranten volgden. In een nabijgelegen moskee werden gewonden behandeld door medici. In het centrum van hoofdstad Ankara is de politie een winkelcentrum binnengevallen. Een paar honderd demonstranten die zich daar verscholen, zijn vastgehouden.


Demonstranten bij een vuur in hoofdstad Ankara. Op verschillende plekken in Turkije kwam het tot confrontaties met de politie. Foto AFP / Adem Altan
Demonstranten bij een vuur in hoofdstad Ankara. Op verschillende plekken in Turkije kwam het tot confrontaties met de politie. Foto AFP / Adem Altan


De premier die al tien jaar regeert heeft het land meer en meer tot een werkelijk islamitische in plaats van religie onafhankelijke staat gemaakt. Zijn autoritaire stijl, zijn conservatieve opvattingen over de islam en zijn politiek ten aanzien van Syrië stoten velen tegen de borst.

De Turkse regering is verder aan het afdalen naar grotere beperking van het volk. Vooral op het geestelijk vlak wil de regering duidelijk een strekking gaan aannemen die overeen komt met erg strenge islamitische waarden. Hierbij valt wel op dat de regering met twee maten en gewichten werkt. Zo wordt het alcohol gebruik aan banden gelegd, maar beseft men dat indien men in de hotels geen alcohol meer zou toelaten een heel deel van de toeristen en hun geld het land niet meer zou aandoen. En die financiële goudmijn zou de regering niet graag verliezen. Daar is het geld belangrijkere dan het geloof, maar ondertussen beperkt het wel zijn eigen landgenoten.

Men moet zich afvragen of de regering de stabiliteit wil bewaren die de afgelopen tien jaar is gegroeid en die heeft bijgedragen tot de economische welstand.
“Het is altijd verstandiger om het compromis en de verzoening van verschillende sectoren van de samenleving na te streven”, zegt bisschop Louis Pelâtre, apostolisch vicaris van Istanboel, in een interview met ‘Fides’ naar aanleiding van het recente en door de ordediensten keihard aangepakte straatprotest in Istanboel en elders in het land.

De bisschop stelt dat de kleine christelijke minderheid in Turkije niet rechtstreeks is betrokken bij de rellen en protesten tegen de regering. Volgens hem beging de regering van Erdogan de fout om de vooruitgang van het voorbije decennium te willen benutten om van bovenaf een islamisering op te leggen. Hij hoopt dat de sociale onrust de regering aanspoort om haar plannen te herzien. “Erdogan heeft de steun nodig van iedereen als hij wil blijven regeren.”

De apostolische vicaris gelooft niet in een open strijd. “De vergelijking tussen de rellen in Turkije en de conflicten in het Midden-Oosten gaat niet op.” Ook Erdogan vindt dat zulke vergelijking helemaal niet op gaat mist er volgens hem reeds vrijheid van stemmen en democratie bestond in zijn land.

Volgens de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Muammar Güller zijn bij de demonstraties van de afgelopen dagen 173 gewonden gevallen, 58 burgers en 115 politieagenten. Volgens de vereniging van dokters in Ankara zijn er zaterdagavond bij de rellen in de hoofdstad alleen al 414 burgers gewond, van wie er 10 ernstige hoofdwonden hadden.
Volgens de minister zijn er sinds dinsdag 235 manifestaties geweest in 67 steden. De politie heeft volgens de minister 1.700 mensen aangehouden bij de manifestaties. Voor het grootste deel zijn die ondervraagd en daarna snel weer vrijgelaten.


Lees meer hier over:

‘Twee doden en duizend gewonden bij onlusten in Turkije’

Opnieuw onlusten in Turkije - 'extreem gewelddadige nacht' 
Opnieuw rellen met betogers in Ankara en Istanbul

Fotoverslag: Onlusten in Turkije
filmverslag: Onlusten in Turkije houden aan

+++


Enhanced by Zemanta

No comments:

Post a Comment