Friday, 2 May 2014

Losgeslagen communicatie in een Vaderschap in herziening

Enkele weken na de Engelstalige artikelen over het vaderschap en moederschap is nu op Stepping Toes ook een Nederlandse versie aanwezig. Gestart met 'Vaderschap ingesteld verbondschap door de Schepper"wordt er gekeken hoe God de man en vrouw geschapen heeft en voor hen een voorziening heeft gebracht van een innig verbondschap.

De opdracht om zich te vermenigvuldigen moest mogelijk gemaakt worden door zich te verenigen in liefde. De begeerte zou bij de vrouw zo sterk zijn dat zij de pijnen van de zwangerschap zou overwinnen en deze haar niet zouden verhinderen om toch met de man samen te gaan.


In de praktijk ziet de predikant van de Christelijke Gereformeerde Kerk (CGK) in Ede veel mensen die niet gelukkig zijn binnen hun huwelijk.
Volgens ds. P. D. J. Buijs is preken over het huwelijk hard nodig. Vragen van jongeren omtrent het christelijke huwelijk en problemen op dit gebied, waren voor de predikant uit Ede aanleiding om er onlangs vijf preken aan te besteden.
"Als het huwelijk functioneert zoals de Heere het heeft bedoeld, schuilt er iets paradijselijks in."
Sedert meerdere jaren is het huwelijk onder bedreiging van het falen in een hoekje verdoemd. Op school wordt het vreemd wanneer een kind geen gescheidne ouders heeft. Hetgene wat normaal zou moeten zijn wordt door onze maatschappij vandaag bijna als abnormaal aanschouwd.

Vele mensen, jongeren maar ook deze van middelbareleeftijd springen zeer lichtzinnig om met het door God ingestelde verbond van heet huwelijk. Ook de predikant merkt dat de moraal vandaag omgekeerd wordt.

Het samen gaan staat letterlijk en figuurlijk op losse schroeven.

Heden lijkt het er op dat veel mannen en vrouwen de verleiding van een tweede liefde niet kunnen weerstaan. "Dit is de Dag" van de Evangelische Omroep kruipt in de huid van overspelige partners op zoek naar hun drijfveren en motieven om met vuur te spelen.

Er bestaan zelfs al sites op het internet waar het vreemd gaan gepromoot wordt.
zelfs voor deze mensen die weliswaar nog steeds gelukkig zijn met hun relatie, wordt er over gesproken dat het niet zo abnormaal is om af en toe te vinden dat monogaam zijn toch wel erg monotoon is.

67% onder ons blijkt vreemdgaan een geweldige ervaring te vinden, terwijl 95% vindt dat flirten helemaal geen vreemdgaan is.

Een site als "Second love" brengt mensen via de site in contact met anderen en biedt hen de kans op een date. Je kunt zowel online als offline mensen ontmoeten en zelf bepalen hoever je wilt gaan met jouw date. Men kan zich er inschrijven voor een flirt, een date of voor het vreemdgaan of het nietes is.
Tegenwoordig is de leuze:
Vreemdgaan is het nieuwe trouw zijn. Interessant.
Een scheiding is het nieuwe huwelijksjubileum?
Anderen vindne het niet echt nodig om iemand van vlees en bloed te hebben, nu er genoeg op de markt aanwezig is.
Nou, ik kies voor de pop. Lijkt me ook gezonder, want wie weet wat je er allemaal kunt oplopen van zo'n site.

Ben zelf niet voor seks zonder echte relatie. Vind dat nogal leeg. Dan beter die pop of ..... zo'n klein stukje ervan met trilfunctie. X-D Daar zijn ook sites voor.
Misschien dat je man er ook wakker van wordt. {Pumps_italiaans}
en in tijden van crisis lijkt het voordeliger dan.....Daarom glijden veel naar zulke datingsites
Ja, je moet ergens op bezuinigen. Met een pakkende slogan erom heen en dan verkoopt het zich wel, maar moet natuurlijk geen onzin in staan. Alleen vraag ik me af of er wel voldoende vrouwen op staan voor al die mannen. {Pumps_italiaans}
Sophie (in de zestig) schreef een brief aan Erik Drost, oprichter van Second Love. Haar man vond een jongere vrouw via de datingsite. En daar is Erik Drost deels verantwoordelijk voor, schrijft ze.
 
De EO maakte de volgende reportage:   Bekijk hier de reportage 'De verleiding van een tweede liefde' waarin deze brief wordt voorgedragen.

Daar kan men zien en horen dat mensen wel een fijn leven leidden als onafhankelijke man of vrouw met een goede baan en leuke vrienden. Maar ze af en toe willen mensen wat meer spanning in hun 'monotone' leven en denken dat zulk een leuke avond met een andere vrouw of man voor de nodige extra spanning kan zorgen. Zelf zeggen zij "meer niet".
"Second Love pretendeert een site te zijn die wat spanning en creativiteit in je huwelijk brengt. Goed voor je huwelijk. Nou, mijn huwelijk heeft het niet veel goeds gebracht. Ik zie het spotje regelmatig langskomen: ‘Gelukkig getrouwd? Second Love!  ‘Ja, ik was gelukkig getrouwd. Nu niet meer!'"
> Lees meer op de website van Dit is de Dag.

Door de vele datingsites worden mensen eerst weg gelokt voor avontuurtjes die hen meer geluk zouden kunnen brengen, maar al snel ontaarden die avontuurtjes in een wereld, met veel leugens, die niet meer zo aangenaam is om in te leven.

Verder en verder geraken de mensen gewikkeld in hun netwerk van leugens waarbij meerdere mensen gekwetst worden. Dikwijls komen familieleden en predikanten maar iets te weten wanneer een huwelijk in verregaande staat van gebrokenheid is.
Dit vind ik wel eens moeilijk."
zegt Buijs, die ook vindt dat predikanten ook op die momenten verschil kunnen maken:
"Soms raken echtparen weer met elkaar in gesprek. Vervolgens kunnen we met z’n drieën Gods aangezicht zoeken in gebed. Als predikant ben ik geen wonderdoener. Maar een luisterende houding is zo belangrijk. Mensen moeten echt hun verhaal kwijt. In negen van de tien gevallen communiceert men niet met elkaar. Daar zet ik op in door mensen met elkaar in gesprek en gebed te brengen. Daardoor zijn sommige huwelijken gered, maar dat is helaas lang niet altijd het geval."
"Als de twee pijlers van het huwelijk - liefde en trouw - functioneren, heeft dat iets paradijselijks. Iemand heeft ooit gezegd: het huwelijk is een bloem uit het paradijs. Als het functioneert zoals de Heere het heeft bedoeld, zit er inderdaad iets paradijselijks in. Ik denk aan een vrouw die een kind had gekregen. Vervolgens kreeg ze te maken met een postnatale depressie en belandde zij in een inrichting. Haar man heeft haar iedere week verschillende keren opgezocht. Het kostte hem allerlei sociale contacten en hij moest zijn zoon alleen opvoeden. Sommigen zeiden: ‘Joh, ga bij je vrouw weg, je hebt niets meer aan haar.’ Maar hij hield tot zijn dood vol dat hij haar trouw had beloofd tot het einde. Dit is iets geweldigs. Ik geloof dat de Heere dit zegent."

Buijs schetst twee kanten.
 "Aan de ene kant mogen we laten zien hoe heilzaam Gods geboden werken. Ze zijn echt niet bedoeld om ons leven af te knijpen. Ze laten mensen juist tot bloei komen. Gods geboden staan in het kader van de bevrijding."
Aan de andere kant wijst de dominee op ontwikkelingen in de eindtijd.
"De Bijbel wijst op de wetteloosheid als één van de tekenen van het einde der tijden. Mensen zullen Gods geboden bewust aan de kant zetten. Daarvan mogen we onszelf bewust zijn."

Enhanced by Zemanta

No comments:

Post a Comment