Monday, 27 July 2015

Is er een noodzaak religie en ontwikkelingssamenwerking volledig te scheiden

Moeten religie en ontwikkelingssamenwerking volledig worden gescheiden? Is dat wenselijk? Is dat überhaupt wel mogelijk? Hoe moeten ontwikkelingsactoren zich verhouden ten aanzien van andere religieuze actoren? Moeten seculiere organisaties het beleven van religie en het opbloeien van religieuze organisaties in ontwikkelingslanden mogelijk maken of net tegenwerken?

Heel wat initiatieven van ontwikkelingssamenwerking ontstonden
uit de traditie van missie en zending. Vanaf de jaren 60 ziet men ontwikkelingssamenwerking eerder als een seculiere activiteit. Vandaag zien sommigen in religie de oorzaak voor praktijken die ingaan tegen het recht op ontwikkeling. De penibele behandeling van albino’s, vrouwenbesnijdenis, het opeisen van grond op basis van religie, religieuze legitimatie van extreem geweld en terrorisme,... Anderen zien in religie dan weer een motor voor ontwikkeling of voor sociale mobiliteit.

In sommige zeer fragiele staten zijn religieuze organisaties de
enige structuren die stand houden.
Zeker is dat het een essentiële factor is van de context in het Zuiden.
Maar liefst 84% van de wereldbevolking is religieus. Op vele plaatsen in de wereld is er een sterke toename van de aanhangers van een of andere religie. Bepaalt dat niet mee hoe ontwikkeling tot stand komt? De principes van goed basisonderwijs of van de preventie van ebola zijn niet anders voor een moslim, hindoe of jood. Verschillend is wel hoe deze of gene levensbeschouwing aankijkt tegen vooruitgang of mislukking in het leven, tegen oorzaken van gezondheid en ziekte en de betekenis die ze hebben. In de interculturele ontmoeting van de ontwikkelingssamenwerking moeten we dus veel rekening houden met de religieuze omgeving. Of toch niet?


Op 1 oktober 2015 vindt er te Brussel een "Ontwikkelingsdebat" plaats met 11.11.11, BTC, DiV, VLIR-UOS, VVN en VVOB.

Onder de titel Religie anti/pro ontwikkeling buigt een panel met Brenda Bartelink, Programmamedewerker Kenniscentrum Religie en Ontwikkeling bij Stichting Oikos; Ann Brusseel, Vlaams volksvertegenwoordiger en senator; Lieve Herijgers, Directeur Broederlijk Delen; Ruth Jansen, Projectmanager Islamic Relief Nederland onder moderatie van Gie Goris, Hoofdredacteur MO, zich over bovenstaande complexe kwesties.

Misschien is het de vraag of de scheiding tussen kerk en staat binnen de ontwikkelingssamenwerking juist veel meer, of vooral veel minder moet aangehouden worden.Voor wie?
Voor beroepskrachten in de ontwikkelingssamenwerking en eenieder
die regelmatig met ontwikkelingssamenwerking in aanraking komt.
De voertaal van dit Ontwikkelingsdebat is het Nederlands.

Waar?
Het debat vindt plaats in Espace Jacquemotte, Hoogstraat 139,
1000 Brussel. De ingang vindt u rechts naast de ingang van het
hoofdkantoor van de BTC.

  • De locatie op Google Maps.
  • Het dichtstbijzijnde metrostation is Louise/Louiza (op lijn 2 en 6 – zie: www.mivb.be). Dat is op vijf minuutjes wandelen van de locatie.
  • De Hoogstraat 139 bevindt zich halverwege tussen de treinstations Brussel Centraal en Brussel Zuid (beide op 15 minuutjes wandelen) en op een steenworp van Brussel-Kapellekerk (zie: www.nmbs.be).
  • Er is geen specifieke parking voorzien aan de locatie van de activiteit. De dichtstbijzijnde parking is de ‘Parking Sablon-Poelaert’ (aan het Justitiepaleis, op een boogscheut van de locatie).

Wanneer?
Het debat vindt plaats op donderdag 1 oktober 2015. We starten met
het debat om 17u30. Het einde is voorzien rond 19u30. Aansluitend
kan u napraten bij een broodje en een drankje.

Wat?
De dag maakt deel uit van de Ontwikkelingsdebatten. Enkele
keren per jaar brengen de initiatiefnemers mensen uit de brede
ontwikkelingssector bij elkaar om kennis, ervaringen en ideeën uit te wisselen rond een specifiek thema.

Inschrijven
Deelnemen is gratis, maar inschrijven is nodig.

No comments:

Post a Comment