Monday, 28 December 2015

Vredeboodschap op extra beveiligde Sint-Pietersplein

Primeira bênção Urbi et Orbi de Bento XVI, Vat...
Primeira bênção Urbi et Orbi de Bento XVI, Vaticano, Natal de 2005, meio-dia. (Photo credit: Wikipedia)
De kersttijd is eer een van vele boodschappen. In die tijd zijn vele ogen ook gericht op de herderlijke vader van de Rooms Katholieken.

Op kerstavond had de paus tijdens de traditionele mis zich uitgesproken tegen de moderne consumptiemaatschappij en voor een sober leven.
„We moeten terug naar de basis van het leven”, zei hij.

Vrijdag in zijn kerstboodschap heeft Paus Franciscus I ook van op het balkon in het Vaticaan de mensen van over de gehele wereld toegesproken en de Urbi et orbi zegen uitgesproken in meerdere talen de wereld vrede toegewenst.

De paus riep op tot vrede in het Midden-Oosten. Precies daar waar Jezus op de wereld kwam als vleesgeworden zoon van God, gaan spanningen en geweld verder, zei het hoofd van de katholieke kerk in zijn toespraak vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek in Rome.
“Bidden wij tot de Heer dat het akkoord dat in de Verenigde Naties is gesloten zo snel mogelijk een wapenstilstand in Syrië bewerkstelligt en een einde maakt aan de extreme humanitaire toestand van zijn lijdende bevolking”,
zei de Bisschop van Rome, die ook de hoop uitsprak dat de strijdende partijen in Libië met elkaar vrede sluiten.  Even belangrijk noemde hij het dat een regering van nationale eenheid in Libië de steun van allen krijgt.
„Mogen Israëli’s en Palestijnen hun dialoog hervatten en tot een overeenkomst komen die het beide volken mogelijk maakt in harmonie samen te leven”,
aldus de paus.

De paus sprak ook de hoop uit op een vroegtijdig einde van het wapengeweld in Syrië. Hij riep de internationale gemeenschap tevens op om alles in het werk te stellen voor de beëindiging van de wreedheden in Syrië, Libië, Irak, Jemen en Afrika, en in het bijzonder de Democratische Republiek Congo, Burundi en Zuid-Soedan.
 “Mijn gedachten gaan ook naar degenen die zijn getroffen door de beestachtige terreurdaden, in het bijzonder de recente massamoorden die plaatsvonden in het Egyptische luchtruim, in Beiroet, Parijs, Bamako en Tunis.”
Hij sprak ook zijn afschuw uit over de vernietiging van het historische en culturele erfgoed in de diverse brandhaarden en gelovigen die wereldwijd worden vervolgd omwille van hun geloof:
 “Moge het Kind Jezus hun troost en kracht schenken”. 
Naar schatting 30.000 tot 40.000 mensen luisterden naar de woorden op het wegens de terroristische dreiging extra beveiligde Sint-Pietersplein. Miljoenen volgden de toespraak via televisie of internet.

+++

No comments:

Post a Comment