Thursday, 7 January 2016

Charlie Hebdo plaatst godsfiguur op omslag

Een jaar na de dodelijke aanslagen bij Charlie Hebdo

Charlie Hebdo plaatst godsfiguur op omslag -  Bloemen bij de redactie van Charlie Hebdo, na de aanslagen in januari 2015. beeld AFP
Bloemen bij de redactie van Charlie Hebdo, na de aanslagen in januari 2015. beeld AFP

Deze week herdenkt het Franse satirische blad Charlie Hebdo de aanslag op de redactie, vandaag een jaar geleden, met een speciale editie.

Op de omslag staat ‘god’ met de driehoek van het 'goddelijk oog'. Men kan er de god der christenen in zien of de God = Allah van de Islamieten zien. Zoals vroeger was het satirische blad niet voor hen die in de Goddelijke Kracht geloofden en spotte het regelmatig met het geloof in een God.

In het huidge herdenkingsnummer met cartoons van de doogeschoten redactieleden staat de God afgebeeld met een baard, bebloede kleren en een kalasjnikov op zijn rug. Boven de cartoon staat de tekst ”1 an après, l’assassin court toujours”, oftewel: Eén jaar later is de moordenaar nog steeds op vrije voeten.

Op 7 januari 2015 overvielen twee moslimterroristen de redactie van het weekblad in Parijs. Er vielen twaalf doden, onder wie acht journalisten. Tien anderen raakten gewond. De daders, twee broers van respectievelijk 32 en 34 jaar, kwamen later in het plaatsje Dammartin-en-Goële tijdens een vuurgevecht met de politie om het leven.

Charlie Hebdo heeft een jaar na de aanslag een oplage van circa 200.000 exemplaren. Het huidige nummer komt in een veel grotere oplage uit, ongeveer 1 miljoen exemplaren. Een week na de aanslag vorig jaar gingen er zelfs 7,5 miljoen exemplaren over de toonbank.

Van het herdenkingseditie met tekeningen van de vermoorde cartoonisten gaat een deel van de oplage naar het buitenland, waar al grote belangstelling is voor de speciale uitgave van de Charlie Hebdo.

Hoofdredacteur Riss, die de aanslag overleefde, veroordeelt in het jongste nummer het extremisme.
Het satirische weekblad was vier jaar voor de aanslagen van 2015 ook doelwit van een aanslag: in 2011 werd er een molotovcocktail gegooid naar het redactiekantoor.

+++