Tuesday, 11 February 2020

Kerkplantersbeweging Acts 29 en Steve Timmis

In de evangelische beweging kan men heel wat kleine, maar ook zeer snel groeiende en zeer grote bewegingen vinden, zoals o.m. The Crowded House en Acts 29 (‘Handelingen 29’).

De Amerikaanse evangelische predikant en auteur Mark A. Driscoll, het best bekend als de stichter van Mars Hill Church is momenteel Senior en Founding Pastor van de in 2016 opgerichte The Trinity Church in Scottsdale, Arizona. Hij richtte ook The Resurgence (een theologische coöperatie) op en was medeoprichter van andere parachurch-organisaties, zoals Acts 29 Network. In die laatste moest hij 'oprotten' omdat de megakerkpastor zijn boekje veel te ver te buiten was gegaan.

Maar nu blijkt diegene die de leiding over nam, Steve Timmis, ook wat te veel een machtsgeile positie ingenomen te hebben.
Timmis is, naast leider van Acts 29, voorganger van The Crowded House in het Engelse Sheffield.


Als CEO van Acts 29 of Handelingen 29 was Steve Timmis een effectieve en gerespecteerde leider. Gedurende zijn zeven jaar aan het roer keerde het gemeentestichtingsnetwerk terug van de fall-out rond zijn mede-oprichter Mark Driscoll en breidde zich uit van 300 voornamelijk Amerikaanse kerken naar 800 over de hele wereld.

Timmis stond bekend om het model van een intensieve evangeliegemeenschap, ontwikkeld in zijn 120-koppige kerk in het midden van Engeland, The Crowded House. Hij benadrukte 'het gewone leven met de bedoeling van het evangelie'. Maar terwijl zijn internationale reputatie groeide, leerden mensen dichter bij hem een andere kant kennen. Sommigen die Timmis in zijn gewone leven kenden - die baden, samenwerkten, en evangeliseerde met hem in woonkamers, kantoren en cafés - zagen een andere kant welke minder aangenaam was.
Uiteindelijk werd zijn arrogante houding met het 'uitkafferen', intimideren en lastig vallen van mensen ondragelijk.


Vijftien mensen die onder Timmis dienden, beschreven aan Christianity Today een patroon van spiritueel misbruik door pesten en intimidatie, aanmatigende eisen in naam van missie en discipline, afwijzing van kritische feedback en een verwachting van onvoorwaardelijke loyaliteit.


Toen in 2016 de ouderling Andy Stovell, die 14 jaar naast Timmis leidding had in The Crowded House in Sheffield, vertrok, schreef hij in een brief aan zijn mede ouderlingen over het bang zijn van sommige mensen:
“Ik ben niet overtuigd door de uitleg dat dit een geval van sterk leiderschap is dat onvermijdelijk ertoe leidt dat sommige veren worden verstoord. Mensen zijn gekneusd door de stijl van Steve. Mensen zijn er laf van geworden. '

Twee weken geleden gaven interne rapporten vergelijkbare zorgen over het leiderschap van Timmis in de kerkbeweging Handelingen 29, en het bestuur stemde maandag om hem te verwijderen als CEO. Acts 29 president Matt Chandler kondigde het nieuws aan in een video die de volgende dag naar het netwerk werd gestuurd en zei:
 "Want waar we nu naartoe gaan, moesten we Steve uit deze rol halen."

No comments:

Post a Comment