Saturday 6 December 2008

Maarten van Rossem onderzoekt geloof in Amerika

Maarten van Rossem, gekend als zelfbenoemd Amerika deskundige van links, gaat vanaf 4 januari voor de EO het programmma Van Rossem in Amerika maken. Hij onderzoekt hierin op welke manier Amerika gelooft. Maarten van Rossem en de Evangelische Omroep vormen een verrassende combinatie, meldt de woordvoerder. De wenkbrauwen kunnen gefronst worden als men weet dat van Rossem ook gekend staat als tegenstander van het christelijk geloof. De krant Uitdaging noemt hem zelfs een atheïst.

Eindredacteur Hans van der Linden: De een noemt Van Rossem onze beste Amerika-deskundige, de ander vindt hem een onverbeterlijke cynische brombeer. De EO ziet in hem een eigenzinnige geest met veel kennis van Amerika. Op zijn unieke wijze kan hij het christelijk karakter van Amerika als geen ander onderzoeken.
De VS noemt zichzelf ‘Gods own country’. De woordvoerder: Amerika is daadwerkelijk machtig en gebruikt zijn positie tegen het kwaad. Maar hoe verbinden christelijke Amerikanen dat met hun vele oorlogsslachtoffers, talloze zwervers en overvolle gevangenissen? Hoe leggen zij Van Rossem uit dat ze én christelijk én de grootste consumenten van deze wereld zijn? Dat ze zoveel risico nemen dat ze zelfs een wereldwijde financiële crisis veroorzaken?
Van Rossem reist door de verschillende staten en spreekt vele inwoners. Ook zijn persoonlijke ervaringen komen aan het licht: verandert zijn begrip voor de denkwijze van de Amerikanen?

Maarten van Rossem en de Evangelische Omroep vormen een verrassende combinatie. Eindredacteur Hans van der Linden: "De een noemt Van Rossem onze beste Amerika-deskundige, de ander vindt hem een onverbeterlijke cynische brombeer. De Evangelische Omroep ziet in hem een eigenzinnige geest met veel kennis van Amerika. Op zijn unieke wijze kan hij het christelijk karakter van Amerika als geen ander onderzoeken".

“De EO is allang het lichtend spoor bijster dat haar stichters en eerste leden volgden, aan wie huidige programmamakers hun baan danken”, aldus Uitdaging. “Het Evangelie brengen was hun hoofddoel. De NCRV, mede opgericht door Johannes de Heer, verzaakte die opdracht. Was daar ongeveer zo ver van afgeweken als nu de EO (= Entertainment Omroep). Met voornamelijk programmering die zich niet of nauwelijks onderscheidt van de rest in omroepland.”

Uitdaging-columnist Roeper veronderstelt dat de oprichters van de EO de omroep niet zouden hebben opgericht als zij de huidige ontwikkeling van hun geesteskind hadden kunnen voorzien. Evenmin overigens als de nu naar nieuwe leden zoekende NCRV. “L’histoire se répète (de geschiedenis herhaalt zich)”, constateert Roeper.

Van Rossem reist volgend jaar ook door Nederland. Voor de NCRV geeft hij, in een zesdelige serie, zijn commentaar op het Nederlandse cultuurlandschap.

Meer over van Rossem > Onze ‘Amerika deskundige’ Maarten van Rossem

No comments:

Post a Comment