Saturday 6 December 2008

'Heilig Vuur – religie en spiritualiteit in de moderne kunst'

Was de schilder Piet Mondriaan religieus? Hoe verbeeldden Kazimir Malevitsj, Joseph Beuys en Marlene Dumas hun inspiratie? Die vragen vormen de rode draad in de tentoonstelling 'Heilig Vuur – religie en spiritualiteit in de moderne kunst' in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, die volgende week opengaat.

"Ooit leek het erop dat moderne kunst en religie elkaar beten", zegt Gijs van Tuyl, directeur van het Stedelijk Museum. "Het idee bestond dat kunst de plaats van religie zou gaan overnemen."

Een deel van de collectie van het Stedelijk Museum, dat aan een lange verbouwing bezig is, vormt het hart van de tentoonstelling in de Nieuwe Kerk. Van Tuyl: "We laten zien hoe religie en spiritualiteit juist een inspiratiebron vormen voor moderne kunstenaars". De locatie zet de boodschap van de tentoonstelling kracht bij: moderne kunst en religie gaan heel goed samen. Tachtig werken hangen en staan in een imposante, rode ruimte die de vorm van een kruis heeft.

Niet alleen grote wereldgodsdiensten komen aan bod, ook alternatieve levensbeschouwingen en spiritueel georiënteerde stromingen krijgen aandacht, zoals sjamanisme.

Lees verder bij Trouw

No comments:

Post a Comment