Wednesday 3 December 2008

Sinterklaas en zijn symbolieke kledij

Antwerpse sint moet kruis op mijter weglaten

Sinterklaas mag op Antwerpse openbare scholen niet verschijnen met een kruis op zijn mijter. De Antwerpse wethouder van onderwijs vraagt de scholen terughoudend te zijn met religieuze symbolen.

Het kruis en het bisschopsgewaad van Sint Nicolaas zijn tekenen van het katholieke geloof. De scholen leggen zich bij de instructie neer, aldus de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws zaterdag. Als er toch een kruis op de mijter staat zegt de juf tegen de kinderen dat het louter versiering is.

Maar de kerk ziet het met lede ogen aan. ,,Het doodzwijgen van katholieke tradities is allang niet nieuw meer'', verzucht de woordvoerder van de Belgische kardinaal Godfried Danneels. ,,Zo mag er in bepaalde scholen niet meer over Sint Nicolaas worden gesproken, maar uitsluitend over Sinterklaas. Maar wie verder zoekt, komt vroeg of laat toch uit bij de christelijke oorsprong.''

Kostelijk is wel dat men de traditie wil aanhouden maar alle co-notatie met een geloofsgroep wil wegcijferen. Verder is het dan ook onbegrijpelijk dat men een figuur wil laten opdraven die pakjes uitdeelt alsof ze van hem komen. Waarom zulk een leugen in stand houden? En van waar komt die man dan? En hoe verantwoord men al die leugens rond deze figuur?

No comments:

Post a Comment