Monday 15 December 2008

Vooral kleine kerken doen aan kerkplanting

„Het zijn vooral de kleine kerken die het initiatief nemen tot het stichten van nieuwe gemeenten”, aldus ds. J. P. van Ark. „Zij zijn bereid daartoe fundamentele aanpassingen te doen. De kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) kent op dat gebied nog te veel beperkingen.”

D. Van Ark zei dat donderdag op een studiemiddag in Amersfoort die georganiseerd was rond de presentatie van het boek ”Als een kerk (opnieuw) begint”. Ds. Van Ark is hoofd van de missionaire unit van het Dienstenbureau van de PKN en verantwoordelijk voor gemeentevernieuwing en gemeentestichting in de PKN. Tijdens de studiemiddag gaf hij een reactie op het door Boekencentrum in Zoetermeer uitgegeven boek. Van Ark noemde het boek een prestatie van groot formaat. „Het is opmerkelijk dat vier theologen, met verschillende visies, tot een zo goed en compleet overzicht zijn gekomen, waarbij ze de praktijk van kerkplanting niet uit de weg zijn gegaan.”

...

Voor dr. S. J. Wierda, gemeentestichter van de christelijke gereformeerde kerk in Amsterdam, is er nu wel een handboek gemeentestichting, maar „nu de rest nog”, zo zei hij. „In 400 bladzijden worden breed en diepgaand de theologische aspecten van kerkplanting onder de aandacht gebracht. Maar nu de opleiding en training nog.” Volgens dr. Wierda moet er een opleiding komen ergens tussen hbo en praktijk in.

Voor de Amsterdamse gemeentestichter is dit boek geen visionair boek. Hij hoort de auteurs (dr. Gerrit Noort, dr. Stephan Paas, prof. dr. Henk de Roest en dr. Sake Stoppels) „geen dromen dromen.”


 - Uit Reformatorisch Dagblad

 - volledig artikel >Vooral kleine kerk doet aan kerkplanting

.

No comments:

Post a Comment