Thursday 15 January 2009

Amerikanen stappen af van christendom

copyright 2008© Manna-Vandaag
Holy Bible staat op het kaft van deze Bijbel. Maar zo holy (heilig) is de Bijbel voor veel Amerikanen niet meer. De resultaten van de jongste peiling van de Barna Group leert dat, voor het eerst in de geschiedenis, een nipte meerderheid van de Amerikanen vindt dat het christendom slechts een van de (vele) wegen tot God is. Van de ondervraagden zegt 51 procent van het christendom ‘niet meer automatisch het geloof van Amerika’ is. 44 procent vindt dat dat wel zo is en 6 procent heeft er geen mening over.


De  Amerikaanse onderzoeker George Barna suggereert dat het christelijk geloof een geloof is dat wordt bepaald door het individualisme. In een verklaring die is verkregen door Worthy News zegt hij ook dat Amerikanen hun religieuze overtuiging zelf uitkiezen en de rest van de Bijbel niet in acht nemen. “Veel Amerikanen zijn hun eigen theoloog,” aldus Barna. Hij is bezorgd over het feit dat Amerikanen zich vasthouden aan hun eigen overtuigingen. “Veel personen zijn van mening dat het doen van genoeg goede daden voldoende is om in de hemel te komen.”

In België zullen ook velen zo denken en valt het op dat per Belg die je tegen komt er een ander geloof staat.

Meer dan de helft van de Amerikanen beschouwt het christendom niet langer als de belangrijkste religie van het land. De stelling dat het christendom door Amerikanen niet langer automatisch geaccepteerd wordt als hun persoonlijk geloof, werd ondersteund door 44 procent volgens de Barna Research Group.

Volgens BosNewLife  beweert een kwart van de Amerikaanse christenen dat de Bijbel niet juist is, bijna de helft is het erover eens dat satan niet bestaat en een derde zegt dat Jezus in zijn tijd op aarde heeft gezondigd. Dat laatste is in strijd met het christelijke onderwijs dat zegt dat Jezus zonder zonde was. Zo staat in de eerste brief van Johannes (3:5): “En gij weet, dat Hij geopenbaard is, opdat Hij de zonden zou wegnemen, en in Hem is geen zonde.” Hoewel Jezus zonder zonde was, is Hij gestorven voor de zonden van de wereld, zodat iedereen die in Hem gelooft eeuwig leven heeft. Wel is het zo dat Jezus als mens de gewone dingen heeft moeten leren. Gehoorzaamheid aan zijn ouders moest hij ook ondergaan. Indien men daar zou opmerken dat hij niet altijd de wil van de ouders deed, moet gezegd worden dat hij in de eerste instantie de wil van zijn hemelse Vader deed.

Uit de enquête blijkt dat veel Amerikanen zijn afgestapt van het christendom.  Volgens Barna heeft dit geleid tot overweldigende wereldwijde meningen die zijn gebaseerd op persoonlijke spiritualiteit uit wereldgodsdiensten, zoals het christendom, islam, jodendom en boeddhisme. Barna waarschuwt voor het feit dat Amerikanen minder tijd besteden aan het bestuderen van de Bijbel. “Veel mensen baseren hun geloof op hun emoties.”

No comments:

Post a Comment