Monday 12 January 2009

Balkenende: Nederland dankt veel aan Calvijn


Volgens Jan Peter Balkenende heeft Nederland veel te danken aan Calvijn. De nadruk op de eigen verantwoordelijkheid in onze cultuur, de internationale gerichtheid, de markteconomie en de moderne democratie zijn haast niet denkbaar zonder de invloed van de leer van de 500 jaar geleden geboren Johannes Calvijn. Dat schrijft de premier in een artikel in Trouw in het kader van het Calvijnjaar.

Balkenende begint zijn betoog met het cliché over het calvinisme onder de loep te nemen. Hij citeert daarbij het woordenboek Van Dale, waarin 'calvinistisch' wordt omschreven als 'niet uitbundig, sober, rechtlijnig en dogmatisch'. "Dat beeld is diep ingesleten in het collectieve bewustzijn", schrijft de gereformeerde premier.

Balkenende: "Een kernvraag daarbij is deze: hoe verhoudt het clichébeeld van Nederland als 'benepen' calvinistisch land zich tot het reëlere beeld van Nederland als een open en pluriforme samenleving en een optelsom van ideeën en tradities? Een internationaal georiënteerd land dat al heel vroeg in de geschiedenis recht en vrijheid hoog in het vaandel had staan?"

"Mijn stelling is dat het open en vrije karakter van de Nederlandse samenleving niet tegenstrijdig is aan het werk van Calvijn en het calvinisme, maar er eerder schatplichtig aan is", aldus Balkenende, die ooit aan de Vrij Universiteit bijzonder hoogleraar 'Christelijk sociaal denken over maatschappij en economie' was.

Lees verder op Katholiek Nederland

No comments:

Post a Comment