Monday 12 January 2009

Hoogtepunten Calvijnjaar


BELLEY - Calvijn was allesbehalve een extremist. Naar zijn opvatting moet de tucht zacht en evangelisch gehanteerd worden, betoogde dr. Douglas Kelly dinsdag in de eerste lezing tijdens de Colloque Biblique Francophone. De Franstalige conferentie in het Franse Belley, die deze week wordt gehouden, staat dit jaar in het teken van de Fransman ”Jean Calvin”.

Dr. Kelly, hoogleraar theologie in het Amerikaanse Charlotte (North Carolina), sprak dinsdag over ”Calvijn als herder”. Hij baseerde zich in zijn eerste lezing in het bijzonder op schriftelijke verslagen van het consistorie van Genève. Uit deze archieven -die vele banden beslaan- blijkt op indrukwekkende wijze welke opvatting Calvijn had over het pastoraat, aldus Kelly.

Naar de stellige overtuiging van Calvijn is het onmogelijk enkel door een goede gereformeerde prediking een kerkelijke gemeente in het gareel te houden. Dankzij die inzichten werd de prediking geflankeerd door intensief en zorgvuldig pastoraat. Voor de handhaving van de tucht werd een college

Op 10 juli is het 500 jaar geleden dat de kerkhervormer Johannes Calvijn in de Franse stad Noyon werd geboren. In Nederland vinden het hele jaar door congressen, tentoonstellingen en boekpresentaties plaats. Het Reformatorisch Dagblad zocht voor u enkele hoogtepunten op.

Calvijnweek
De Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam geeft volgende week het startsein voor het Calvijnjaar met een Nationale Calvijnweek. In de bibliotheek van de VU wordt maandag een tentoonstelling over Calvijn in Nederland geopend. Ook heeft dan de presentatie van twee Calvijnboeken plaats. Dinsdag bespreken minister Rouvoet en D66-politicus Van der Ham het calvinistische karakter van de Nederlandse politiek.

Debatavonden
Het Instituut voor Reformatieonderzoek uit Apeldoorn organiseert in samenwerking met het Nederlands Dagblad en het Reformatorisch Dagblad vier debatavonden, in Nijmegen, Rotterdam, Groningen en Enschede.

Protestantse Kerk
De Protestantse Theologische Universiteit houdt op 27 april in Kampen een studiedag over de beeldvorming rond Calvijn. Ook is er een publieksforum met „spraakmakende mensen uit de breedte van de kerk” over de vraag: Is de Protestantse Kerk in Nederland een kerk van Calvijn? Op verzoek van de Protestantse Kerk maakten de Kees Posthumus en Ferdinand Borger een theatervoorstelling over het leven en werk van de kerkhervormer.

Nationale herdenking
Hoogtepunt van het Calvijnjaar is de nationale herdenking op 30 mei in de Grote Kerk in Dordrecht. Daar zal onder anderen premier Balkenende spreken. In de koorgang van de kerk is van mei tot oktober een tentoonstelling te zien over leven, werk en invloed van Calvijn. Op 4 en 5 juni heeft in Dordrecht een internationaal Calvijncongres plaats.

Bron: Reformatorisch Dagblad

Dit kan u ook interesseren >„Beeld wrede Calvijn klopt niet”

No comments:

Post a Comment