Sunday 18 January 2009

Bijbels dieet was niet zo gezond

Land van melk en honing

copyright 2008© Manna-Vandaag
Het oude Israël was allesbehalve een ‘land van melk en honing’. De bevolking ervan kreeg juist een heel eenzijdig dieet. En vaak ook nog te weinig. Zegt een Britse theoloog.
Dr. Nathan MacDonald, professor aan de St. Andrews University in Engeland, onderzocht bijbelse teksten over voedsel en bestudeerde archeologische vondsten uit die tijd. Hij concludeert uit dat onderzoek dat de Israëlieten regelmatig hongersnoden meemaakten en dat in het algemeen het voedsel en gebrek aan vitaminen en mineralen kende.

Toch denkt MacDonald dat de Bijbel een belangrijke boodschap over voedsel bevat. Namelijk dat die boodschap er niet is. Door veel mensen wordt aangenomen dat de Bijbel niet alleen ‘godsdienstige instructies’ geeft, maar ook een ‘recept voor een gezond leven’, zegt MacDonald. Maar dat is volgens hem niet het geval.

“In Amerika zijn boeken als ‘What Would Jesus Eat?’ en ‘The Maker’s Diet’ bestsellers. Maar in de Bijbel vinden we juist het bewijs dat het dieet in Oud-Testamentische helemaal niet gezond was en dat je het zelfs ongezond kunt noemen. Afgezien van de perioden van hongersnood, die overigens vaak voorkwamen, kun je hooguit zeggen dat het voedsel voldoende calorieën bood, maar zeker niet voldoende vitaminen en mineralen.”

 - Manna vandaag

chaja schreef:

Naar mijn mening is God juist heel duidelijk in Zijn woord wat voor voedsel goed is voor ons.
Zo geeft Hij aan in Lev 11 welke dieren we wel en niet mogen eten. We weten nu dat varkens en schaal en schelpdieren ongezond voor ons zijn! En in Gen 1:29 zegt Hij: Ik geef jullie alle zaaddragende planten en alle vruchtbomen op aarde, dat zal jullie voedsel zijn! Voedsel als peulvruchten, fruit, noten, groenten en zaden zijn voor ons super voedsel!! Melkprodukten daarentegen waren bedoeld als voedsel voor jonge dieren en baby's. Als dieren groter worden gaan ze vast voedsel eten, wij mensen blijven echter maar melk drinken met alle gevolgen van dien.
Persoonlijk ben ik er van overtuigd dat God het beste weet wat gezond voor ons is en ja, dat kun je allemaal terug vinden in de Bijbel!

No comments:

Post a Comment