Tuesday 27 January 2009

Calvijntentoonstelling in Dordrecht

Calvijntentoonstelling in Dordrecht

In het kader van het Calvijnjaar zal er van 8 mei t/m 31 oktober een tentoonstelling over de Franse kerkhervormer te zien zijn in de Grote Kerk van Dordrecht. De expositie ‘Calvijn & Wij’ is de eerste Calvijntentoonstelling in Nederland.

De organisatoren verwachten meer dan 80.000 bezoekers te trekken omdat ‘de tentoonstelling aantrekkelijk zal zijn voor niet-gelovigen die zich in de cultuurhistorische betekenis willen verdiepen alsook voor mensen met een kerkelijke achtergrond.’

De bezoekers van de tentoonstelling worden geconfronteerd met het begrip 'calvinisme': wat houdt het in, is het typisch Nederlands en komt het wel overeen met de ideeën van Calvijn? Daarnaast zal de tentoonstelling ook uitvoerig stilstaan bij de leer van de kerkhervormer en bij Calvijn als persoon.

De gehele kooromgang van de Grote Kerk zal geserveerd worden voor de expositie. De locatie maakt de tentoonstelling extra bijzonder, aangezien in deze kerk Willem van Oranje in 1573 de kant van de calvinisten koos en omdat de Dordtse Synode van 1619 hier plaats vond.

Jean (Johannes) Calvijn werd in 1509 in het Franse Noyon geboren en wordt gezien als de grondlegger van de gereformeerde traditie in Nederland. In het teken van het Calvijnjaar 2009 zullen verschillende activiteiten georganiseerd worden.

No comments:

Post a Comment