Friday 23 January 2009

Reformatie in Kortrijk

Niklaas Maddens, die de geschiedenis van de Reformatie in Kortrijk heeft beschreven, maakt melding van Pieter Notebaert die in 1526 betrapt werd op het bezit van twee lutherse boeken. Hij moest een uur lang aan de schandpaal op de Grote Markt staan, waarna de boeken werden verbrand.

Hiermee begon de geschiedenis van de vervolging in Kortrijk. Vooral wederdopers moesten het ontgelden. Vanaf 1536 tot in de jaren 70 van de zestiende eeuw werd het anabaptisme de heersende reformatorische stroming. Het calvinisme kwam pas later.

De eerste die om zijn geloof verbrand werd, was Jacob van der Mase, een voormalige Brusselse schoenmaker, die als rondtrekkend prediker het Evangelie verkondigde en in 1536 of 1537 werd verbrand. Tussen dat moment en 1573 werden er in totaal 33 hervormden terechtgesteld.

Onder druk van Gentse troepen ging Kortrijk in 1578 over tot de calvinistische republiek. Petrus Datheen, de bekende reformatorische prediker, die vroeger al eens clandestien in Kortrijk geweest was, preekte in juli 1578 in de Onze Lieve Vrouwekerk in aanwezigheid van veel leden van het schepencollege en het comité van de Achttienmannen, de nieuwe stedelijke overheid.

Lees meer >Calvinistisch Kortrijk, in de schaduw van Gent

No comments:

Post a Comment