Thursday, 19 February 2009

Economische recessie oplossing van de ik-gerichte cultuur

De economische recessie is volgens het hoofd van de Rooms-Katholieke kerk in Groot-Brittannië de aangewezen oplossing van de ik-gerichte cultuur waarin men in het westen leeft. Volgens Cormac Murphy-O’Connor zijn de huidige economische tijden een goede gelegenheid om na te denken over waarden.

Tegen de Times vertelde de aartsbisschop dat we zijn aan het einde van “een zeker zelfgericht kapitalisme.” “De ik-gerichte houding kan in deze tijden omgebogen worden en dat is goed. Kijk naar mensen die hun baan verliezen, ze moeten meer vertrouwen op buren, vrienden en familie om het hoofd boven water te kunnen houden. Wellicht is dat een goed iets.”

Murphy-O’Connor heeft het dan wel over Groot-Brittannië, maar het is waarschijnlijk niets te veel gezegd om zijn woorden ook toe te passen op de situatie in Nederland. Alhoewel het natuurlijk wel de vraag is in hoeverre mensen zich echt moeten terugwerpen op hun buren en vrienden om het hoofd boven water te houden. Het sociale vangnet is nog steeds groot genoeg om de nodige klappen op te vangen, maar als de crisis verder gaat doorzetten wordt dat misschien ook minder. Wellicht dat er voor de kerk een mooie taak is weggelegd om dan ook een actieve(re) rol te gaan spelen, waar met name het diaconaat een mooie invulling bij kan krijgen.

auteur: Leonard Walpot | copyright: www.cip.nl