Sunday 8 March 2009

Blair waarschuwt tegen marginalisering christendom

De Britse oud-premier Tony Blair roept de christenen van zijn land op zich sterker te profileren en het publieke debat niet te schuwen. Hij waarschuwt voor verdere marginalisering van het christendom in Groot-Brittannië. "In de Britse samenleving bestaat algemeen gesproken het gevaar dat mensen geloof als een persoonlijke excentriciteit beschouwen”, aldus de rooms-katholiek geworden Blair in een interview in de Church of England Newspaper.
Betreft enkele laatste voorvallen van mensen die hun geloof niet mochten uiten op hun werk, zei Bleir “Ik hoop dat verhalen van mensen die hun christelijk geloof niet mogen uiten uitzonderingen blijven of het resultaat zijn van belachelijke beslissingen. Ik ben van mijn mening dat mensen trots op hun christelijk geloof moeten zijn en er uiting aan geven zoals zíj dat willen.”

In zijn tijd als eerste minister liet de anglicaan Blair zich zelden uit over zijn persoonlijke geloofsvisie. Zijn perschef antwoordde in 2003 op een vraag van een journalist naar het geloof van de premier: 'I am sorry: we don't do God'. Pas na zijn terugtreden in 2007 was Blair er opener over. In december van dat jaar trad hij toe tot de Katholieke Kerk. Ook richtte hij de Tony Blair Faith Foundation op ter bevordering van respect en begrip voor de wereldreligies. Blair is thans gezant voor het Midden-Oosten namens de EU, de VS, Rusland en de VN.

No comments:

Post a Comment