Wednesday, 25 March 2009

Museum Abdij van Park

Gisteren dinsdag 24 maart is in het gerestaureerde Spreekhuis van de norbertijnenabdij in Leuven-Heverlee het ‘Museum Abdij van Park’ geopend.
De abdij is één van de best bewaarde oude abdijcomplexen in de Lage Landen. De gebouwen kunnen gerust wat opknak krijgen maar binnenin is het nog redelijk mooi.
In samenspraak met de norbertijnen, die de abdij al negen eeuwen bewonen, startte enkele jaren geleden een restauratie- en herbestemmingsproject voor de site. In 2003 nam de stad Leuven het domein in erfpacht. Tegelijk werd het museum Abdij van Park opgericht.
Het museum moet de komende jaren uitgroeien tot hét museum voor religieuze kunst in Vlaanderen. Dinsdag opende in het Spreekhuis de eerste module van het museum, gewijd aan de norbertijnen en de abdij van Park zelf. Een driedimensionale animatie vertelt de geschiedenis van de abdijgebouwen en er is ook een korte film over het leven van St.-Norbertus, de kerkhervormer en ordestichter uit de twaalfde eeuw. Het Spreekhuis moet draaischijf worden voor het erfgoedtoerisme in de abdij, onder meer door de inrichting van een boekenwinkel en een infobalie. Ook de audiogidsen worden er verdeeld.
De nieuwe gebouwen

De nieuwe gebouwen Bron: Museum Abdij van Park

Een van de kostbare handschirften

Een van de kostbare handschirften Bron: Museum Abdij van Park

Een abdij met een rijke geschiedenis

Een abdij met een rijke geschiedenis Bron: Museum Abdij van Park