Thursday, 21 May 2009

Eerste Nationaal Islam Congres in de Amsterdamse Apollohal

Islam presenteert zich veelzijdig


"Dit is het gezicht van de islam'', zei woordvoerder Saoed Khadjé vorige week zaterdag bij aanvang van het eerste Nationaal Islam Congres in de Amsterdamse Apollohal. "Vandaag zullen we zien hoe divers de islam is, met al haar verschillende ideologieën.'' De organisatie spreekt van een 'groot succes' en is van plan het congres elk jaar te organiseren.

In drie congreshallen konden de ongeveer duizend bezoekers van het islamevenement luisteren naar lezingen en workshops van moslimgeleerden uit Quatar, Saudi-Arabië, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Nederland. Zij spraken over onder meer de sharia (islamitische wetgeving gebaseerd op de Koran), de positie van moslimvrouwen en de invloed van het salafisme.

Op een zogenaamde 'islambazaar' konden bezoekers boeken en kleding kopen. Ook was er halal-voedsel te krijgen en waren er verschillende gebedsruimtes ingericht. Eén hal werd speciaal ingericht als 'Academisch Congres over salafisme'. Moslimgeleerden en deskundigen spraken daar vanaf het middaguur over het salafisme, een wereldwijde orthodoxe beweging binnen de islam.

In de 'salafisme-hal' konden luisteraars een islamitische kwestie voorleggen aan een bevoegde moslimgeleerde om daarover een zogeheten 'fatwa' (religieus oordeel) uit te laten spreken. "Maar zover ik heb gehoord, is hier nog niet gefatwa'd,'' aldus een bezoeker. "Een fatwa is een richtlijn voor moslims, géén doodvonnis'', verduidelijkte directeur Saoed Khadjé van Dar al'Ilm, het instituut dat het congres organiseerde. Dar al'Ilm nodigde naast tal van Tweede Kamerleden ook nadrukkelijk PVV-leider Geert Wilders uit om in dialoog te gaan met de sprekers, maar die liet weten "in geen 100 miljoen jaar'' in te gaan op de uitnodiging.

"Een 6-jarig kind zal niet eens over de islam zeggen wat meneer Wilders over de islam zegt'', reageerde de Amerikaanse islamitische prediker Khalid Yasin. "Ik denk dat meneer Wilders een slechte ervaring heeft gehad met een paar moslims. Hij verwart dat met de islam. Als hij zich nederig durft op te stellen, gaat hij rechtstreeks terug naar school.''

Noureddine Steenvoorden was de hele dag host bij het Academisch Congres over salafisme. "Soms hoor je ineens een tip over hoe je een goede moslim kunt zijn. Ik heb bijvoorbeeld net geleerd van sjeik Mohamed Abdul Hadi dat je gewoon transparant moet zijn over je geloof en vooral niet geheimzinnig. En als je een vraag hebt, vraag het dan gewoon aan een islamitische geleerde.''

Bron: ANP