Monday, 28 September 2009

Oude afbeelding menora in Israël gevonden

Menora

Israëlische archeologen hebben een van de oudste afbeeldingen van een menora, de zevenarmige kandelaar die symbool staat voor het jodendom, ontdekt.

Dat heeft de Israëlische oudheidkundige dienst bekendgemaakt. De menora staat in een steen gegrift. De steen werd gevonden in een synagoge die werd ontdekt bij het Meer van Galilea. De synagoge stamt uit de tijd van de tweede joodse tempel, 2000 jaar geleden.

Uit diezelfde tijd zijn nog enkele afbeeldingen van menora’s bekend, maar deze is volgens een van de archeologen, Dina Avshalom-Gorni, uniek, omdat ze zich in een synagoge bevond en ver van Jeruzalem.

De tempel in Jeruzalem werd in het jaar 70 na Christus verwoest door de Romeinen. De reliëfs in de Boog van Titus in Rome tonen soldaten die de menora uit de tempel met zich meedragen. De meeste andere afbeeldingen van menora's dateren van na de verwoesting van de tweede joodse tempel. Als de nu gevonden afbeelding ouder is, kan dit betekenen dat ze is gemaakt naar het voorbeeld van de oorspronkelijke menora uit de tempel.