Wednesday 21 October 2009

Dieter Gerschler Luther omzetting

Gerschler mit seiner Bibel. Foto: epd

2 meter hoog, 1,5 meter breed, 500-kilo Bijbel en geschreven met 500 liter bloed: De Bijbel van de kunstenaar Dieter Gerschler.

Voor het vervoer van de monumentale "Gerschler Bijbel" moest een vrachtwagen worden gecharterd. Vier sterke mannen sleepten de 500-kilo Luthers Evangelie  in Hamburg van de St. Johanniskirche Altona, waar ze tot 6 November is de eerste volledig tentoongesteld.

Volgens de kunstenaar Dieter Gerschler is het de grootste Bijbel in de wereld.  De meeste pagina's zijn met bloed beschreven. Van de eigen borst wond, dieren en menstruatiebloed

In 1980 begon Gerschler in zijn studio te Hamburg met het werk van zijn twee meter hoge en 1,50 meter brede Bijbel. Met een scheermesje had hij tweemaal gesneden in de linker borst, meldde hij aan het begin van zijn werk. Daarna zette hij twee vingers in de wond en aldus schreef hij het eerste couplet. Voor 24 jaar, heeft de inwoner van Chemnitz gewerkt aan zijn Bijbel.

Als een tekst sjabloon gebruikte Gerschler Luther voor de vertaling van het Nieuwe Testament.

Voor Gerschler, was Bloed een "kosmische bedwelmend middel. Volgens hem is het een zichtbaar symbool van het leven. Om medische redenen kon hij niet alleen zijn eigen bloed gebruiken. Een totaal van 500 liter, heeft hij verbruikt. Dus gebruikte hij bloed van dieren van het slachthuis en vervallen geconserveerd bloed, dat hij kreeg via persoonlijke contacten. Zelfs met menstruele bloed, heeft Gerschler geschreven. Het was het enige bloed dat niet met pijn uit het lichaam werdt onttrokken.

Een pagina voor elke dag

365 pagina's heeft zijn overdimensionale werk. Bij de opening van de tentoonstelling vandaag woensdag is de geopende pagina 294, want de 21ste Oktober is de 294e Dag van het jaar. Elke dag moet een enkele pagina verder gebladert wordent. Bezoekers kunnen de resultaten van de andere pagina's van deze Bijbel op een scherm zien. De tekst is een mengeling van bijbelse teksten en persoonlijke aantekeningen. De zijkanten werden aan elkaar gelijmd met brieven, kranten, kaarten en schetsen. De tentoonstelling wordt aangevuld met licht vitrinekasten en een video-productie. Extracten van de Bijbel zijn ook te zien op het internet.

De tentoonstelling plaatst de Bijbel in het centrum, zegt Pastor Ulrich Hentschel. De gemeenschap wil het debat stimuleren over kunst en de Bijbel. Voor een dergelijk argument was de cultuur van de kerk van de Heilige Johanneskerk de juiste plaats. Dit betekent niet dat de gemeenschap van harte achter de uitspraken van de kunstenaar staat. De tentoonstelling wordt begeleid door religieuze diensten, lezingen en concerten.

No comments:

Post a Comment