Thursday, 5 November 2009

'The Mission' gekozen tot Beste Katholieke Film

'De Missie' een film die tot het hart spreekt

'The Mission' gekozen tot Beste Katholieke Film

'The Mission' is door een vakjury gekozen tot Beste Katholieke Film, zo heeft RKK dinsdag 27 oktober bekendgemaakt. De verkiezing was een initiatief van KatholiekNederland.nl.

'The Mission' (1986) van de Engelse regisseur Roland Joffé speelt zich af in de 18e eeuw in Zuid-Amerika. Het gaat over missieposten van de jezuïeten (reducciónes jesuíticas) onder de Guaraní-indianen. De Portugese koloniale mogendheid beschouwt de jezuïetenmissie als een bedreiging van haar economische belangen en besluit de posten te vernietigen.

Hoofdrolspelers zijn Jeremy Irons (pater Gabriel) en Robert de Niro (ex-slavenhandel en jezuïet Rodrigo Mendoza). De rol van pater Gabriel zou gebaseerd zijn op het leven van de heilige Roque González de Santa Cruz. Broeder Rodrigo en andere jezuïeten besluiten met geweld de posten te verdedigen, terwijl Gabriel de Portugese agressie lijdzaam ondergaat.

De soundtrack werd gecomponeerd door Ennio Morricone, die daarvoor een Golden Globe kreeg. 'The Mission' werd op het filmfestival van Cannes bekroond met de Gouden Palm. Ook kreeg de film nog twee Golden Globes, een Oscar, drie BAFTA's en een César.
 
Afgelopen zomer konden de bezoekers van katholieknederland.nl kenbaar maken welke film volgens hen de Beste Katholieke Film zou moeten zijn. Uit de vele inzendingen werden er tien genomineerden geselecteerd en voorgedragen aan de jury.

Bron: Katholiek Nederland