Thursday 17 December 2009

Voorbestaan van Christus

In onze artikelen reeks onder "general" die wij niet konden indexeren bevinden zich ook enkele over het al of niet voorbestaan van Jezus.

Pre-existence of Christ #1 Look #2 Jesus in the Old Testament
 (http://bijbelonderzoekers.multiply.com/journal/item/1119/Pre-existence_of_Christ_1_Look_2_Jesus_in_the_Old_Testament)

Wij merken op dat de geboorte van Jezus Christus aangekondigt wordt in het Nieuwe Testament. In het Oude Testament vinden wij enkel aankondigingen of profetieën of deze beloofde Verlosser.
Profetie gaat over iets dat nog moet gebeuren. Het zijn toekomst voorspellingen en geen verkondigingen van wat er reeds gebeurd is. Het zijn geen terugblikken op het verleden.

Wij kijken in de artikelenreeks naar de meldingen in het Oude Testament dat Jezus ter wereld zal komen (geboren worden) uit een maagd, dat hij zal sterven en dat hij koning zal zijn en zal zetelen op de troon van David. (Jesaja, Psalmen, Zacharia, Samuel)

Wij wijzen er ook op dat wij in het Nieuwe Testament verwijzingen kunnen vinden naar teksten waar op haar beurt ook een zinspeling wordt gemaakt op diegene die nog moest komen en de wereld zou verlossen. Ook vinden wij in het Oude Testament dat God ons te kennen geeft dat het Zijn zoon zal zijn die Hij zal 'zenden'. Ook wordt er in het OT gezegd dat het een man zal zijn. Nooit is er sprake dat hij dat al is. Steeds wordt er in de toekomende tijd gesproken.

3 comments:

  1. In Pre-existence of Christ #1 Intro #4 Jesus - His Parents #2 Difference (http://bijbelonderzoekers.multiply.com/journal/item/1040/Pre-existence_of_Christ_1_Intro_4_Jesus_-_His_Parents_2_Difference)
    wordt er op in gegaan dat als Jezus bestond vóór zijn geboorte dat hij dan een verschillende Jezus zou geweest zijn dan degene die leefde op de aarde.

    Wij mogen namelijk niet vergeten dat het karakter van een persoon gemaakt is in hem wanneer deze verwekt wordt door hun ouders. Ons karakter is namelijk een onderdeel van ons vlees en bloed, het kan niet los gekoppeld worden van onze familiale voorgeschiedenis, doordat er te veel erfelijke factoren bij betrokken zijn. Gevoelens en emoties komen uit onze hersenen, die deel uitmaken van ons lichaam (vlees).

    We zien dat Jezus nog steeds een man heet, zelfs nadat hij zich in de hemel heeft begeven en na dat zijn vleselijke lichaam is veranderd in een geestelijk lichaam. In 1 Timoteüs 2:5 lezen we dat hij is de middelaar tussen God en mensen is. De mens Jezus Christus was altijd een man. We hebben nooit gelezen in de bijbel over hem als een engel of een geest. Als hij voorheen een engel was of een geest in de hemel en een man was geworden  alleen maar om ons te redden, zou je denken dat als hij het werk had gedaan en terug naar de hemel zou gaan om terug een engel of een geest te worden als voorheen.

    De Bijbel vertelt ons dat hij een man is, want dat is wat hij altijd is geweest. In hun onderwijs, benadrukten de leerlingen ook dat hij een man was nadat hij naar de hemel was gegaan.
    - Lees Handelingen 2:22,23. Ze brachten geen leer over Jezus die terug keerde naar opnieuw God zijn.

    Sommige Christenen vandaag leren dat hij een engel was voor zijn geboorte maar uit Hebreeën 2:7 blijkt dat hij lager dan de engelen werd gemaakt. Hij was een man met de menselijke natuur wat betekent dat hij kon sterven. Lucas 20:36 vertelt ons dat engelen onsterfelijk zijn. Als het onmogelijk is voor hen te sterven en toch weten we dat Jezus
     een verschrikkelijke dood stierf en niet onsterfelijk werd tot pas na zijn opstanding, kunnen wij niet aannemen dat hij een engel kon zijn noch God die ook onsterfelijk is en er steeds is gewist daar Hij ook geen begin had.. Opnieuw zien we dat Jezus geen engel kon geweest zijn.

    We kunnen zien hoe ongelooflijk zijn leven waneer we denken dat hij de verleiding tot zonde net als wij onderging, maar elke tijd verkoos om God te gehoorzamen in plaats van zich te voldoen, zodat hij nooit zondigde.

    ReplyDelete
  2. In Christus Jezus: de zoon van God #3 'de eniggeboren zoon' (http://bijbelonderzoekers.multiply.com/journal/item/1016/Christus_Jezus_de_zoon_van_God_3_39de_eniggeboren_zoon39) wordt nagegaan wat de betekenis is van “de Eniggeboren zoon” in Johannes. (Johannes 1:18; 3:16; 20:31) “Niemand heeft ooit God gezien; de eniggeboren Zoon, die in de schoot des Vaders is, Hij heeft Hem doen kennen.” (Joh 1:18 WV78)  “Zozeer immers heeft God de wereld liefgehad, dat Hij zijn eniggeboren Zoon heeft gegeven, opdat alwie in Hem gelooft niet verloren zal gaan, maar eeuwig leven zal hebben.” (Joh 3:16 WV78)  “maar deze hier zijn opgetekend, opdat gij moogt geloven, dat Jezus de Christus is, de Zoon van God, en opdat gij door te geloven leven moogt bezitten in zijn Naam.” (Joh 20:31 WV78) > ‘Eniggeboren zoon’ betekent dat Jezus de enige mens is die God op een bijzondere manier
    deed ontstaan.

    ReplyDelete

  3. “zo staat ook geschreven: ‘de eerste mens, Adam, werd tot een levende aardse ziel’, –de laatste Adam wordt tot een levendmakende geest.” (1Co 15:45 NB) “Ten antwoord zegt de aankondig–engel tot haar: geestesadem van de Heilige zal over je komen, kracht van de Allerhoogste zal je overschaduwen; daarom zal wat voortgebracht wordt heilig genoemd worden, Zoon van God;” (Lu 1:35 NB) “Want zozeer heeft God de wereld liefgehad dat hij de Zoon, de eniggeborene, gegeven heeft,– opdat ieder die in hem gelooft niet verloren zal gaan maar eeuwig leven mag hebben.” (Joh 3:16 NB) “God: niemand heeft hem ooit gezien; de eniggeboren Zoon, die de Vader het naast aan het hart is, hij legt hem aan ons uit!” (Joh 1:18 NB)

    In onze ecclesia te Leuven staan wij deze dagen even stil bij het 'enige' van die 'enig geboren zoon'. In welke mate kon deze in de geschiedenis bestaan en iets betekenen voor de mensheid. Is hij een goddelijk figuur, met een voorgeschiedenis. Van wanneer af bestond hij en welke vorm heeft hij nu?

    Als men goed de Heilige Schrift door neemt zal men merken dat hij duidelijk een begin had. en dat moet men niet gaan zoeken voor de schepping van de aarde. De intentie om hem te verwekken was er wel zeer vroeg in de menselijke geschiedenis. Namelijk al dadelijk na de eerste zondeval, waarbij God een oplossing belofde voor het veroorzaakte probleem. Toen beloofde Hij reeds het Zaad dat redding kon brengen. Maar de mensheid moest wachten op die beloofde Messias. Want deze zou komen als zaad of nakomeling in de lijn van Abraham uit het geslacht van koning David. Dezen kwamen dus voor hem. Pas nadat vele profeten de mensen hadden voorbereid en de tekens hadden vermeld waaraan wij die Beloofde Messias zouden herkennen, heeft God de daad bij het Woord gevoegd en bezorgde HIj de Vrucht in de maagd Maria. Pas toen kwam het leven van Jezus in Maria's moederschoot tot leven.

    “en ze bracht een zoon ter wereld, haar eerstgeborene. Ze wikkelde hem in een doek en legde hem in een voederbak, omdat er voor hen geen plaats was in het nachtverblijf van de stad.” (Lukas 2:7 NBV)

    Voorspellingen van de Eniggeboren zoon

    ReplyDelete