Thursday, 28 January 2010

Britse kerken hoeven geen homo’s aan te nemen


House of Lords

Christelijke organisaties en kerkleiders in Groot-Brittannië halen opgelucht adem, nadat een ruime meerderheid van het Britse Hogerhuis maandagavond een aanpassing van de wet gelijke behandeling heeft weggestemd. De wijziging zou kerken verbieden nog langer banen te weigeren aan homoseksuelen.

Het Hogerhuis (foto) stemde maandag met 216 tegen 178 stemmen voor handhaving van de huidige situatie. Kerken en moskeeën mogen kandidaten die openlijk homoseksueel zijn, geslachtsverandering hebben ondergaan of vrouw zijn, blijven afwijzen voor bepaalde vacatures. Veel kerkinstanties beschouwen de uitslag als een overwinning voor het recht op godsdienstvrijheid.

"Het gezonde verstand heeft gewonnen," juichte de Evangelische Alliantie dinsdag. "Het amendement van de regering was onduidelijk," aldus EA-persvoorlichter dr. Don Horrocks. Het zou volgens hem kerken en organisaties in onzekerheid brengen over wie zij mogen aanstellen.

Het amendement was ingediend door minister van Vrouwenzaken Harriet Harman, tevens voorzitter van de Labourpartij en het Britse Lagerhuis; zij geldt als een fervent voorvechtster van vrouwenrechten. Haar voorstel om kerken en religieuze organisaties te verplichten om ook bijvoorbeeld homoseksuele jeugdwerkers of schooldirecteuren aan te nemen, leed maandag een gevoelige nederlaag tegen een krachtige coalitie van conservatieven en bisschoppen.

Lees verder in het Nederlands Dagblad