Tuesday, 26 January 2010

Palestijnse staat niet langer haalbaar

BRUSSEL (KerkNet/Le Figaro) – De Palestijn Sari Nusseibeh, pacifist en decaan van de Al-Qudsuniversiteit in Jeruzalem, gelooft niet langer dat een twee statenoplossing voor het Heilig land nog haalbaar is. Nusseibeh verwijst in het bijzonder naar Jeruzalem, waar de situatie totaal veranderd is. “De toestand van 1967 bestaat niet langer. Een mogelijke tweedeling is veel complexer. Geografisch groeide de agglomeratie van Jeruzalem van 20 tot 50 vierkante kilometer. Israël bouwde dertien nieuwe wijken met 250.000 joden, die door snelwegen verbonden zijn. Zij omringen de Arabische wijken van Oost-Jeruzalem en scheiden Arabieren van elkaar.”
Desondanks wordt internationaal nog steeds gepleit voor de twee statenoplossing. Professor Nusseibeh: “Ik geloof niet dat die zonder wonderen realiseerbaar is.” Daaraan hebben ook Palestijnen deels de schuld wegens corruptie en hun onvermogen om te onderhandelen. “Palestijnse leiders lieten de levensomstandigheden van de Palestijnen steeds verder verslechteren. Twintig jaar geleden beschikte de bevolking uit de Gaza niet over politieke rechten, maar ze reisde naar Cisjordanië en zelfs Tel Aviv om er te werken of naar het strand of op restaurant te gaan.”
Onderhandeling tussen Israëlische en Palestijnse verantwoordelijken hebben volgens Nusseibeh weinig kans op slagen. Voor sommige kwesties is de facto een oplossing bereikt. Voor andere moet de internationale gemeenschap een oplossing opleggen. Wellicht rest de inlijving van de Palestijnse gebieden als beste oplossing. Dat heeft Israël ook daadwerkelijk gerealiseerd… maar zonder de Palestijnse bevolking rechten te gunnen.

(Kerknet)

No comments:

Post a Comment