Thursday, 11 February 2010

Zijn er religieuse associaties met Sint Valentijn

Waarom Valentijn die dood gestenigd werd als symbool voor de liefde moest optreden kan men zich afvragen. Het eerst voor verliefde koppeltjes gebrachte feest is nu ook meer uitgegroeid tot een feest voor alle geliefden. In de begin jaren gebruikte men het feest als gelegenheid om een anoniem kaartje of bloementje te sturen naar iemand waar men verliefd op was om te zien welk effect het zou hebben en om te weten of de betrokkene zou weten van wie het afkomstig was. zo kon men ontdekken of de verliefdheid wederzijds was. Nu geven getrouwde stellen zelfs cadeautjes of maaltijden voor elkaar.

De gebruiken van Valentijn gaan terug naar het Romeinse festival Lupercalia welk plaats vond op 15 februari ter name van de godin Juno, van vrouwen en het huwelijk, en Pan de god van de natuur.

Als Christenen moeten wij hier van bewust zijn en moeten wij opletten dat wij on niet laten ingaan met wereldse gebruiken die eigenlijk bestaan uit heidense riten om  heidense goden te eren. Alsook is het verkeerd om zogenaamde heiligen op een voetstuk te zetten en deze te eren.


Lees hier meer over op  > 

St. VALENTINE'S DAY - Does It Have Any Pagan Religious Associations?

"Ancient Romans placed great stress upon holidays that fell about the middle of the shortest month of the year. Dedicated to the goddess Juno, who was the wife of Jupiter, these festivals stressed love, courtship, and marriage."  and more ...

2 comments:

 1. “Wat heeft de tempel van God met afgoden te maken? Wijzelf zijn de tempel van de levende God, zoals God heeft gezegd: ‘Ik zal bij hen wonen en in hun midden verkeren, ik zal hun God zijn en zij mijn volk. Daarom zegt de Heer: Ga weg bij de ongelovigen, zonder je van hen af en raak niets aan dat onrein is. Dan zal ik jullie aannemen” (2Co 6:16-17 NBV)

  ReplyDelete
 2. Uitingen het hele jaar rond van echte liefde zijn veel meer de moeite waard dan de passerende
  fantasieën van een sentimentele vakantie of een éénsdagvlieg.

  De eerste Christenen hadden geen speciale dag voor geliefden te vieren en onthielden zich aan valse religieuse achtergronden. Zij volgden ook de Bijbelse raad op om alles wat maar kon ruiken naar inmenging van afgoderij of onreine dingen, deze achterwege te laten en niet aan te raken of er niet aan mee te doen.

  “Dus of u nu eet of drinkt of iets anders doet, doe alles ter ere van God.” (1Co 10:31 NBV)

  ReplyDelete