Friday, 16 July 2010

Oude afbeeldingen apostelen gepresenteerd

Oude afbeeldingen apostelen gepresenteerd

Oude afbeeldingen apostelen gepresenteerd


De oudste, tot nu toe bekende afbeeldingen van apostelen dateren uit de tweede helft van de vierde eeuw. Het Vaticaan toonde gisteren voor het eerst afbeeldingen van Petrus, Paulus, Johannes en Andreas die met de nieuwste technologieën onder een dikke kalklaag vandaan zijn gehaald.

De afbeeldingen zijn aangebracht op het plafond van het graf van Sint Thecla in Rome. Onder deze stad bevinden zich talloze catacomben: ondergrondse graven van christenen.

Vorig jaar maakte het Vaticaan al bekend de afbeelding van de apostel Paulus te hebben gevonden. Nu blijkt dat het graf meerdere afbeeldingen van apostelen bevat. Een groot deel van de muren en het plafond zijn daarnaast versierd met afbeeldingen die verwijzen naar het Oude Testament.

De afbeeldingen waren verdwenen onder een dikke laag kalk, maar met behulp van de nieuwste lasertechnieken kon dit worden verwijderd, zonder daarbij de onderliggende afbeeldingen te beschadigen. Het resultaat is een haast perfect bewaard gebleven grafkamer.

De afbeeldingen van de apostelen zijn niet alleen bijzonder vanwege hun oudheid, maar ook omdat zij waarschijnlijk ten grondslag liggen aan latere afbeeldingen van deze apostelen.

Het graf van Sint Thecla werd gevonden in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Het is niet open voor het publiek.

Bron: IKON

Bezoek Katholiek Nederland voor enkele foto's van de afbeeldingen

No comments:

Post a Comment