Thursday, 14 March 2013

Latijns Amerika bestijgt de troon in Vatikaan


Derivative Work. Cardinal Joseph Ratzinger (Po...
Kardinaal Joseph Ratzinger (Paus Benedictus XVI 2005-2013) - Foto Janusz Stachoń  (Photo credit: Wikipedia)

Nadat Benedictus XVI zijn onrustige acht jaar pausdom vorige maand sloot, hoeft hij niet meer op te kijjken naar de ontberingen van het werk, de katholieke kerk moest uit kijken naar een nieuwe leider. Ratzinger werd de eerste paus in 598 jaar die ontslag nam. De 115 kardinalen die jonger zijn dan 80 en die in aanmerking komen om te stemmen kozen hun nieuwe leider na twee dagen hun stem uitbrengen.
Gisteren, woensdag 13 maart 2013, om 5 minuten over zeven
kwam witte rook uit de schoorsteen van de Sixtijnse kapel, waar veel ogen van de wereld naartoe keken. Een uur later kwam de oudste diaken, Jean-Louis Tauran,  "Abemus Papam" zeggen.
Op de vijfde stemming
kozen genoeg kardinalen voor een man die de taken van de gepensioneerde paus Ratzinger kon over nemen. De jezuïet Jorge Mario Bergoglio van Argentinië, de aartsbisschop van Buenos Aires, nam de plicht op zich en naar mijn mening was het de eerste van de hedendaagse pausen die vroeg de mensen om te bidden voor zijn op te nemen taken.
English: Cardinal Jorge M. Bergoglio SJ, Archb...
Kardinaal Jorge M. Bergoglio SJ, Aartsbischop van Buenos Aires  (Photo credit: Wikipedia)

Vanuit de Latijnse wereld, die een paar jaar geleden nog als te opstandig
werd beschouwd werd nu eindelijk toch een vorm van erkenning van die enorm groeiende regio gegeven, door af te stappen van de keuze voor een Europeaan. Deze man is zich bewust van de armoede van dat zuidelijk deel van de wereld en als zodanig is zijn keuze van de naam Franciscus een mooi gebaar dat ook al een idee geeft van het programma dat deze kardinaal als paus wil gaan voeren. De naam Franciscus doet namelijk denken aan de heilige van Assisi en zijn inzet voor de armen. Het is al meer dan 500 jaar geleden dat de eerste evangelisatie in de Latijnse Nieuwe Wereld plaatsgreep, en het werd hoog tijd dat de rooms-katholieke kerk de wereld liet zien dat het echt een wereld kerk is en niet een Italiaans bastion. Ook moest her er van komen dat men erkenning zou geven aan de leiders van die zuidelijke streken.
Paus Franciscus I, de 266e paus van de Rooms-Katholieke Kerk, is zes en zeventig jaar en werd geboren uit Italiaanse allochtone ouders. Hij groeide op in de Argentijnse hoofdstad, behaalde zijn doctoraat in Duitsland, en vroeger is er wel wat over hem gepraat toen hij onder het dictatoriaal regime bleef voort werken en er niet echt tegen streed. Hij vond echter dat hij meer kon verwezenlijken voor de verstotenen indien hij zich niet openlijk tegen de regering verzette. Naar verluidt kwam hij in de tweede lijn toen Benedictus XVI werd verkozen. Hij werd geboren in Buenos Aires, in 1936. Hij is de eerste van wat oude pausen de Nieuwe Wereld noemen.
President Obama was een van de eerste wereld leiders om Franciscus te feliciteren in een bericht dat de nederige wortels van de paus en de Nieuwe Wereld achtergrond benadrukt."Als kampioen van de armen en de meest kwetsbaren onder ons, draagt ​​
hij de boodschap van liefde en mededogen die de wereld heeft geïnspireerd voor meer dan 2000 jaar - dat dat we in elkaar het gezicht van God mogen zien,"  zei Obama in een bericht vrijgegeven door het Witte Huis."Als de eerste paus uit Amerika," voegde de president toe, "spreekt zijn selectie ook tot de kracht en vitaliteit van een regio die steeds meer vormgeeft aan onze wereld, en samen met miljoenen Latijns-Amerikanen, van in de Verenigde Staten, delen wij de vreugde van deze historische dag. "
Volgens Kardinaal Danneels treedt een zeer bekwaam man aan. Hij vergelijkt hem met Johannes XXIII, wiens prachtige vernieuwende werk totaal vernietigd is geworden door de latere pausen. Toen bracht die man op latere leeftijd een omwenteling teweeg in de Kerk met een ongelooflijke verjonging. Misschien ziet Danneels in hoe de laatste pausen de Kerk meer naar een ondergang gebracht hebben en hoe zij nu hoognodig aan heropbouw toe is.

De laatste maanden hebben we kunnen zien dat sommigen een machtsstrijd voerden in het Vaticaan en de laatste jaren kreeg de katholieke kerk een heleboel schandalen aan te pakken. Paus Johannes Paulus en Benedictus waren er in geslaagd om de conservatieve lijn voort te zetten en meer macht te krijgen naar de top. De Romeinse Curie heeft behoefte aan een schone lei en hervorming, het hanteren van de crisis omtrent seksueel misbruik en het opruimen van de Vaticaanse bank.
 
De Rooms-Katholieke Kerk als de kerk in het algemeen heeft behoefte aan
leidinggevende mensen die de de problemen van de kerk op dit moment inzien en neem de moeite nemen om dichter bij de mensen en hun huidige problemen te komen.

+
Een Engelstalige versie / A English version:
Latin America enters Vatican top


++

Interessant om te lezen:

 1. The Disastrous Influence of Pope Benedict XVI
  At the age of eighty-five and increasingly infirm, he surely deserves a rest. But as far as his record goes, he can’t leave office a moment too soon. His lengthy tenure at the Vatican, which included more than twenty years as the Catholic Church’s chief theological enforcer before he became Pope, in 2005, has been little short of disastrous. By setting its face against the modern world in general, and by dragging its feet in response to one of the worst scandals since the Reformation, Benedict’s Vatican has called the Church’s future into question, needlessly alienating countless people around the world who were brought up in its teachings.
 2. Amy Davidson: We Have a New Pope: Cardinal Bergoglio Is Pope Francis
 3. Kardinaal Danneels: "Paus moet kerk heropbouwen"
 4. Argentijnse kardinaal Jorge Bergoglio is paus Franciscus I (DM) + foto's een video
 5. Argentijnse kardinaal Jorge Bergoglio is paus Franciscus I  (HLN)
 6. Wat weten we over de nieuwe paus?
 7. Had nieuwe paus banden met Argentijnse junta?
  Na de verkiezing van kardinaal Jorge Bergoglio tot paus worden vragen gesteld bij zijn betrokkenheid bij de dictatuur van Jorge Videla in Argentinië. De nieuwe paus was overste van de jezuïetenorde toen de kerk in het land Videla steunde en opriep tot patriottisme. De Argentijnse journalist Horacio Verbitsky beweert zelfs dat Bergoglio persoonlijk de hand had in de verdwijning van twee linkse tegenstanders van het regime.
  De katholieke kerk en paus Franciscus werden eerder al beschuldigd van schuldig verzuim en erger tijdens de junta die Argentinië tussen 1976 en 1983 in een ijzeren greep hield met ontvoeringen en moorden.
 8. 13 weetjes over paus Franciscus 
  Hoewel hij als een conservatief gezien wordt, liet hij toch al kritiek horen op priesters die weigeren baby's van ongehuwde moeders te dopen.
+++
 

Enhanced by Zemanta